Teknik Nyheter Sverige Sverige-topp

Onormalt vattenläge i stora områden

På Öland och stora delar av Gotland råder bevattningsförbud för dem som inte har egen brunn. Arkivbild.
På Öland och stora delar av Gotland råder bevattningsförbud för dem som inte har egen brunn. Arkivbild.

Vädergudarna gör semesterfirarna lyckliga just nu, men det finns en baksida.I en allt större del av Sverige är grundvattennivåerna under det normala. Allra värst är det på Öland och Gotland.

Kartan över grundvattenläget för juli månad är alarmerande. Grundvattennivån är som tidigare "mycket under det normala" på Öland, Gotland och längs med stora delar av Sveriges ostkust. Det nya jämfört med juni är att området med en nivå "under det normala" vuxit kraftigt.

– Vi har haft anmärkningsvärt låg nederbörd under vintern de senaste åren och ännu mindre i vintras. Därför får vi den här bilden att i en stor del av Sverige, utom i norr och i sydväst där det regnat mer, så får vi nivåer under det normala, säger statsgeolog Nils Ohlanders vid Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Vattentäkt avdunstar

På Gotland går VA-chefen som på nålar – i högsommarvärmen avdunstar vattnet i öns viktigaste vattentäkt och vattennivån sjunker nu flera centimeter i veckan.

– Just nu ser det ut som att vattnet kommer att ta slut innan oktober, säger VA-chef Jonas Aaw till TT.

Helt slut tar det inte, men enligt en vattendom blir det förbjudet att hämta vatten i Tingstäde träsk på norra Gotland under en viss nivå. Han hoppas på en ny vattendom som ger tillfälligt tillstånd till att sänka nivån ytterligare. Annars är alternativet vattenransonering.

– Då är det kris på riktigt, säger Jonas Aaw.

Men gotlänningarna har redan drabbats av bevattningsförbud på stora delar av ön och sänkt tryck i vattenledningsnätet i Visby och Ljugarn. Samtidigt uppmanas de ständigt att vara rädda om dropparna.

– Det har gett resultat. De är jätteduktiga, gotlänningarna, och det verkar som att även turisterna är det. Men det räcker inte.

Nödvatten förbereds

På Öland är läget ännu mer kritiskt och dit fortsätter vattentransporterna med lastbil från fastlandet, samtidigt som en ny vattenledning från fastlandet räddar situationen något.

På länsstyrelsen förbereds för nödvatten, om vattnet helt skulle sina hos öländska lantbrukare.

– I så fall sätter vi ut flexitankar, som kan jämföras med stora bag-in-box fyllda med vatten där lantbrukarna kan komma och hämta vatten. Men än så länge har vi inte fått några larmrapporter från lantbruket, säger Karin Bergman, utvecklingsdirektör vid länsstyrelsen i Kalmar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset