Nyheter Sverige

Ont om tid för utmanare i MP

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin möter media, efter att Mehmet Kaplan avgått som bostadsminister, i Riksdagshuset i Stockholm. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) avgår efter flera dagars kritikstorm kring extrema middagssällskap och uttalanden.
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin möter media, efter att Mehmet Kaplan avgått som bostadsminister, i Riksdagshuset i Stockholm. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) avgår efter flera dagars kritikstorm kring extrema middagssällskap och uttalanden.

De som vill byta ut Åsa Romson som MP-språkrör har knappt med tid.Om hon inte avgår självmant kan det bli svårt att få fram en utmanare.

– Det är en kort process, men samtidigt har vi sett ganska många ledande företrädare gå ut och direkt eller indirekt kräva Romsons avgång, säger statsvetaren Niklas Bolin vid Mittuniversitetet.

Det tog mindre än 24 timmar efter att språkrören öppnat upp för ett ledarbyte vid partikongressen om två veckor, innan de första rösterna höjdes mot Romson. Det har väckt spekulationer om en konspiration mot henne högt upp i partiet.

Omtyckt

Romsonkritikernas drömkandidat är biståndsminister Isabella Lövin. Hon är omtyckt i partiet och har som EU-parlamentariker bevisat sin kompetens i miljöfrågor. Lövin stärkte också sin ställning bland partiets unga efter EU-valet 2014, då hon i sitt kongresstal visade upp en tydlig feministisk profil. Den tidigare journalistens relativt korta tid som politiker är dock en nackdel.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke är ett annat namn i spekulationerna. Men hon har ännu kortare tid i partiet bakom sig. Bah Kuhnke blev medlem när hon blev minister 2014. Bland fördelarna nämns att hon är tydlig som ledare.

Vill stanna

Ett problem för dem som vill byta ut det kvinnliga språkröret är att Romson vill sitta kvar. Att få någon att utmana en partiledare och ministerkollega är svårt. Dessutom kommer bilden utåt bli att det kvinnliga språkröret fick klä skott för den senaste krisen medan det manliga klarade sig.

På frågan om Lövin kan tänka sig att bli språkrör har hon svarat att det "inte är aktuellt just nu".

Partidistrikten har till söndag på sig att nominera kandidater och lämna sina synpunkter på språkrören till valberedningen.

– Vi pratar med väldigt mycket folk runt om i partiet. Det kommer in nomineringar hela tiden. Det rullar på, säger valberedningens vice sammankallande Katrin Wissing.

Annan kultur

Om det visar sig att Romson har svagt stöd, kan det bli valberedningen som får försöka övertala henne att kliva av. Först därefter kan det gå lättare att hitta en villig kandidat.

Statsvetaren Niklas Bolin påpekar att MP har en mer öppen kultur än andra partier.

– Det brukar finnas kandidater som ställer upp utan att de har stöd från valberedningen. Det finns en mer tillåtande kultur när det gäller att utmana valberedningens kandidat, säger han.

I Skånedistriktet finns medlemmar som för fram kommunalrådet i Malmö, Karolina Skog. Hon anses vara kompetent som kommunalråd, men är inte så välkänd i övriga landet.

Riksdagsgruppens ledare Maria Ferm är ett annat namn som nämns. Ett tungt argument mot henne är att hon inte ska vara tillräckligt bra på miljöfrågor. Ferm har framförallt arbetat med migration.