Nyheter Toppnyheter Världen

Opposition kommer till Syriensamtal

FN:s särskilda sändebud för Syrien, svensk-italienaren Staffan de Mistura, inledde på fredagen samtal med regimens representanter och senare kom besked att oppositionen också kommer till Genève. Arkivbild.
FN:s särskilda sändebud för Syrien, svensk-italienaren Staffan de Mistura, inledde på fredagen samtal med regimens representanter och senare kom besked att oppositionen också kommer till Genève. Arkivbild.

Den syriska oppositionen meddelar att den kommer till fredssamtalen i Genève.Därmed ser det tredje försöket till medling i Syrienkriget ut att kunna inledas.

Sent på fredagen kom beskedet att den oppositionella paraplygruppen HNC skickar en delegation till de FN-ledda fredssamtalen.

Det innebär i så fall ett genombrott för en rad länders försök att få parterna – eller åtminstone några av dem – att åtminstone närma sig förhandlingar om en fredlig lösning på konflikten.

de Mistura hoppfull

FN-medlaren Staffan de Mistura säger att han ännu inte fått någon "formell indikation" från HNC men uppgav på fredagskvällen att han "hoppas träffa" HNC-delegaterna på söndagen.

Av parterna är hittills bara regimens företrädare på plats för samtalen och HNC hävdade länge att de skulle utebli. Det fick en anonym västerländsk diplomatkälla att kalla situationen för ett "fullständigt misslyckande" som enbart tjänar regimens syften.

Staffan de Mistura och USA hör till dem som har tryckt på och vädjat till oppositionen att gripa chansen till dialog, efter att två tidigare förhandlingsförsök gått om intet.

– FN-samtalen får inte misslyckas, sade Mistura i ett videomeddelande till syriska folket i torsdags.

Indirekta samtal

Planen är att samtalen ska pågå i sex månader och ske indirekt, genom att parterna sitter i olika rum och FN-medlarna rör sig mellan rummen.

Kurderna, som kontrollerar stora delar av nordöstra Syrien och har stått för motståndet mot extremiströrelsen IS, är överhuvudtaget inte inbjudna till förhandlingarna, efter krav från Turkiet.

Den syriska regimen och dess allierade, understödda av ryskt flyg, attackerade på fredagen förorter till Damaskus och motståndarna har krävt att just sådana bombningar måste sluta, och nödhjälp släppas fram till belägrade civila, innan det blir några samtal.

HNC har också meddelat att även om de nu skickar en delegation "på 30–35 personer" så kommer de för att tala med de Mistura, inte för att gå in i någon "politisk process" med den syriska regeringen.

Ojämställt

Organisationen Kvinna till kvinna är på plats i Genève och intresserar sig särskilt för att kvinnor ska representeras vid förhandlingsborden, något som FN-sändebudet också ska ha tryckt på.

– Staffan de Mistura håller på att skaffa sig en egen, rådgivande grupp där han engagerat tolv kvinnor från det syriska civila samhället. Den gruppen kommer han att använda sig av under den här tiden som samtalen pågår, säger generalsekreterare Lena Ag till TT.

Francois Mori/ AP/ TT
Riad Hijab, från den syriska oppositionen HNC, sade länge nej till förhandlingar. Men HNC meddelade på fredagskvällen att de kommer till samtalen. Arkivbild.