Nyheter Sverige

Oppositionen kritisk mot Löfven

Moderatledaren Anna Kinberg Batra tycker att statsministern agerat passivt och långsamt vilket skadat Sverige.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra tycker att statsministern agerat passivt och långsamt vilket skadat Sverige.

Oppositionen kritiserar statsminister Stefan Löfven för att inte tydligt ta avstånd från den avgångne bostadsministerns kontakter och uttalanden.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra tycker att Löfven duckar för frågor som huruvida han har förtroende för Mehmet Kaplan och vad han tycker om Kaplans Israeluttalande.

– Det är anmärkningsvärt att vi har en regeringschef som inte uttalat sig om förtroendet för statsrådet, det är svagt av en regeringschef, säger hon.

Löfvens förklaring till att Kaplan måste avgå är att Kaplan själv gjort en "samlad bedömning" och kommit fram till att den diskussion som nu uppstått står i vägen för hans arbete som bostadsminister.

"Oroväckande"

Kinberg Batra anser att regeringen nu behöver undanröja tvivel om att regeringen står för svenska värderingar när man representerar Sverige utomlands.

"Det är både oansvarigt och ohållbart att vara så svävande kring varför ett statsråd i en svensk regering inte längre anses kunna sitta kvar", skriver Centerledaren Annie Lööf i en kommentar om Löfvens angivna skäl till att Kaplan entledigades.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor tycker att det är "beklagligt och oroväckande" att Löfven inte klargjort vad han tycker om Kaplans uttalanden och kontakter.

– Det var nödvändigt att Kaplan fick avgå i en tid där växande extremism är en av våra största utmaningar. Man kan inte ha en minister som umgås med organisationer som utgör en grogrund för växande extremism, säger hon.

"Saknar självkritik"

Liberalernas Jan Björklund anser att Löfven har en del att svara på, men efterlyser framförallt svar från MP:s språkrör om hur de i förra veckan kunde gå ut så snabbt och förklara sitt fulla förtroende för Kaplan.

– Jag tycker att det är en total avsaknad av självkritik både från Stefan Löfvens och Mehmet Kaplans sida, som om man nu ska tolka den här presskonferensen i princip inte erkänner att något fel har begåtts, säger Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

TT: Vad borde Löfven ha sagt på sin presskonferens?

– Fördöma kontakterna som Kaplan haft och de uttalanden han gjort och markera väldigt tydligt avstånd. Jag tycker inte han gör det, i alla fall inte i tillräcklig utsträckning, säger Åkesson.