Nyheter Sverige

Oppositionskritik mot betygsförsök

Christer Nylander är Liberalernas talesperson i skolfrågor. Arkivbild.
Christer Nylander är Liberalernas talesperson i skolfrågor. Arkivbild.

Först kom regeringen och oppositionen överens om att skolor ska få testa att ge betyg från fjärde klass.Men nu tycker oppositionen att regeringen bryter överenskommelsen, genom hur försöket har utformats.

Alliansen och Sverigedemokraterna är först och främst kritiska mot regeringen eftersom de, menar de, inte har fått vara med och komma överens om hur försöksverksamheten med betyg i fyran ska genomföras mer konkret, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Vi är väldigt besvikna på att regeringen har gjort detta själv och på ett sätt som frångår den överenskommelse vi hade, säger Christer Nylander, Liberalernas talesperson i skolfrågor, till TT.

Minst fyra skolenheter

Dels är de kritiska mot att de som är med i försöket måste ha minst fyra skolenheter för att få vara med, vilket gör att mindre friskolor inte kan vara med.

Dels är de kritiska mot att när försöket ska utvärderas ska jämförelsen göras med skolor med estetiska lärprocesser, som sång och dans, i stället för med ordinarie skolor.

– Det kommer göra försöksverksamheten svår att utvärdera och dra slutsatser av. Och det här har vi inte alls diskuterat, säger Christer Nylander.

Till Ekot säger Gustaf Fridolin att de båda sidorna var överens om att man ska ha högst en fjärdedel av sina skolor med. Men Christer Nylander säger att det främst handlade om att hindra stora kommuner med många skolor att ta upp för många av försöksplatserna.

Vill att regeringen ändrar

Vad gäller kritiken om jämförelse säger Fridolin till Ekot att eftersom skolorna i fråga inte är slumpvis utvalda – rektor och lärare måste själva vara sugna att testa – kan man inte få fram resultat som kan tillämpas på hela skolsystemet.

Alliansen vill nu att regeringen ändrar sig och kommer att påtala det.

– Gör de inte det så finns det ju en majoritet i riksdagen för betyg från årskurs fyra och då får väl den aktiveras igen, säger Christer Nylander.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset