Nyheter Världen

Oppositionsledaren sågar Ugandas val

EU-observatörer riktar kritik mot hur polisen behandlade oppositionskandidater under presidentvalet i Uganda.
EU-observatörer riktar kritik mot hur polisen behandlade oppositionskandidater under presidentvalet i Uganda.

Ugandas president Yoweri Museveni klamrar sig fast vid makten. 71-åringen segrade i valet med 60 procent av rösterna, enligt valkommissionen. Oppositionsledaren Kizza Besigye underkänner siffrorna.

"Resultatet av presidentvalet måste förkastas", heter det i ett skriftligt uttalande från Besigye. Han befinner sig i husarrest, trots att Kampalas polischef har lovat att han skulle släppas när valresultatet blev offentligt.

"Vi har just bevittnat vad som måste vara det största valbedrägeriet i Uganda", heter det vidare i uttalandet från oppositionsledaren.

Besigye, tvåa med 35 procent enligt de officiella resultaten, greps under valkampanjen i torsdags.

I fredags kväll var det dags igen. Poliser omringade högkvarteret till hans Forum för demokratisk förändring (FDC). De använde tårgas och vattenkanoner innan de stormade byggnaden och grep Besigye. Den officiella orsaken uppges vara att hindra honom från att avslöja hur många röster han fått.

På lördagen eskorterades presidentkandidaten till sitt hem, som då omringades av säkerhetsstyrkor.

Även EU-observatörer riktar kritik mot valet, både när det gäller valkommissionens oberoende och polisens hårdföra behandling av oppositionskandidater. Observatörerna är dock nöjda med att valet kunde genomföras på ett lugnt och fredligt sätt i större delen av Uganda.