Nyheter Världen

Orbán väcker känslor i EU

Ungernspremiärminister Viktor Orbán "skapar, skakar och rör om i EU". ARKIVBILD
Ungernspremiärminister Viktor Orbán "skapar, skakar och rör om i EU". ARKIVBILD

Motståndarna förfasas. Anhängarna andas morgonluft.Ungern och dess premiärminister Viktor Orbán lämnar ingen oberörd i spåren av flyktingkris och terrordåd.

Brysselbaserade nyhetssajten Politico Europe placerar till och med 52-åringen från Szekesfehervar i topp på sin lista över vilka 28 personer från de 28 EU-länderna som "skapar, skakar och rör om i EU".

"Ungraren satte EU:s kloka och mäktiga på plats. Hur svårt det än var för dem att erkänna det, och även om hans retorik fick dem att blekna, så var det han som följde EU:s lagar genom att inte släppa igenom migranter, så som Italien, Grekland och Frankrike gjort i månader. . . Nu är han en närmast en magisk symbol för den europeiska högern", skriver Politico.

Populist och EU-vän

Orbán skapar ständigt rubriker. På onsdagen for han bistert ut mot vad han påstod vara en "halvhemlig överenskommelse" i EU om att ta emot upp mot en halv miljon kvotflyktingar från läger i Turkiet.

Svaret från EU-kommissionen blev dock kort och koncist.

– Nonsens, sade vice ordförande Frans Timmermans på en presskonferens i Bryssel.

Viktor Orbán har anklagats för att beundra Rysslands president Vladimir Putin men ser sig själv som anhängare av både Nato och EU – om än i ett format där medlemsländerna ges större frihet gentemot Bryssel. Han har inget emot att kallas populist och tycker att det egna folket är Europas mest "lättsamma".

– Vi säger vad vi gör, och vi gör precis det som vi tänker, sade han med ett skratt i en Politico-intervju för en dryg vecka sedan.

Namninsamling pågår

Kritiker finns det samtidigt gott om. Ungerns hantering av flyktingkrisen debatterades av EU-parlamentet på onsdagen, samtidigt som människorättsorganisationen HRW släppte en rapport om veckolånga inlåsningar av asylsökande och andra migranter i Ungern.

Därtill pågår ett så kallat ett medborgarinitiativ med krav på sanktioner. Om minst en miljon namnunderskrifter från minst sju länder kan samlas ihop inom ett år tvingas EU-kommissionen ta ställning till om Ungern tills vidare borde fråntas sin rösträtt i EU, med anledning av Orbáns politik.

– Vi vill att initiativet ska leda till att folk mobiliserar sig. Det handlade bara om Ungern när vi började, men nu ser vi samma fenomen också i andra länder, säger initiativtagaren Pierre Galland till nätsajten EU Observer.