Nyheter Världen

Ordkrig när Syrienmöte inleddes

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, USA:s utrikesminister John Kerry är två av 17 utrikesministrar som deltar i Syrienmötet.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, USA:s utrikesminister John Kerry är två av 17 utrikesministrar som deltar i Syrienmötet.

Vapenskramlet har ökat i styrka och tonen hårdnar i samband med att toppmötet om Syrien inleddes i München, i ett desperat försök att blåsa liv i den strandade fredsprocessen.Från ryskt håll varnades för ett nytt världskrig.

Bara timmar innan utrikesministrarna från de 17 länderna i den så kallade stödgruppen för Syrien samlades i Tyskland meddelade Saudiarabien att landets beslut att sända marktrupper till Syrien i kampen mot Islamiska staten (IS) är "slutgiltigt" och "oåterkalleligt", enligt mediebolaget Al Arabiya.

Varnar för världskrig

Reaktionen från Moskva lät inte vänta på sig. Den ryske premiärministern Dimitrij Medvedev varnade för att om arabiska styrkor ansluter sig till kriget i Syrien, så kan detta utlösa "ett nytt världskrig".

– Amerikanerna och våra arabiska samarbetspartners måste överväga detta väl: vill de ha ett permanent krig? sade han till tyska Handelsblatt, enligt Reuters.

Samtidigt undersöker försvarsalliansen Nato möjligheten att ansluta sig till den USA-ledda alliansen mot Islamiska staten (IS), enligt USA:s försvarsminister Ashton Carter. Samtliga 28 Natostater deltar redan i någon mån i kriget mot IS, men inte Nato som organisation.

Förslag om vapenvila

Efter de massiva ryska bombanfallen i Aleppoprovinsen sade sig nu Ryssland vara berett till vapenvila

– Vi har lämnat förslag på ett eldupphör som är ganska specifika, sade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov inför mötet i München, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han sade sig dock vänta på respons från USA för att kunna ta förslaget vidare till mötesbordet.

Frankrikes president François Hollande uppmanar dock Ryssland att avbryta militärinsatsen i Syrien omedelbart, eftersom den hjälper Syriens president Bashar al-Assad att "massakrera sitt eget folk".

– Jag begär att de ryska insatserna avslutas, eftersom tusentals människor är på flykt undan bomberna, sade Hollande i en tv-sänd intervju inför Syriensamtalen i München.

USA:s uppfattning är att konflikten förvärrats av Rysslands insats.

– Det har varit Rysslands stöd till al-Assad-regimen de senaste månaderna, och allra senast i belägringen av Aleppo, som har skärpt, intensifierat konflikten, säger Mark Toner, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, enligt AFP

De FN-ledda fredssamtalen mellan oppositionen och den syriska regimen bröt samman i början av februari bland annat efter att regimen, uppbackad av ryska flygangrepp, inledde en offensiv kring staden Aleppo. USA anklagar Ryssland för att hindra fredsprocessen genom sitt agerande.

Jacquelyn Martin/AP/TT
USA:s utrikesminister John Kerry, till vänster, och hans ryske kollega Sergej Lavrov, är värdar för mötet i München på torsdagen. Arkivbild.