Sport

Orienterare bommar egna landslaget

Tove Alexandersson är svensk orienterings största stjärna. Arkivbild
Tove Alexandersson är svensk orienterings största stjärna. Arkivbild

Orienterarna känner bara igen en tredjedel av Sveriges VM-löpare.Det visar en enkätundersökning, som TT har gjort i samband med O-ringen.– Jag är förvånad, trodde faktiskt att orienterarna skulle pricka in de flesta av våra landslaglöpare, säger förbundskaptenen Håkan Carlsson.

I augusti avgörs orienterings-VM på hemmaplan i Strömstad. Svenska orienteringsförbundet har satsat extra hårt på att marknadsföra landslaget. Men signalerna tycks inte har gått fram i de egna leden.

I samband med O-ringen i Sälen har TT gjort en enkät där 100 svenska orienterare fått se bilder på de svenska VM-löparna och frågan vilka de känner igen.

Resultatet blev nedslående för förbundet.

Av damlandslagets åtta medlemmar, inklusive reserver, kunde orienterarna i snitt pricka in knappt tre namn (snittsiffra: 2.92). Motsvarande resultat för herrlaget, som består av tio löpare, är drygt tre namn (snittsiffra: 3.37).

Yngre är bättre

De yngre orienterarna upp till 16 år kände igen fler landslagsorienterare jämfört med orienterarna i åldern 17 till 50 år. Flera av dem som är över 50 år kände inte igen några VM-löpare alls.

De mest kända löparna är Tove Alexandersson, Helena Jansson, Gustav Bergman, Jonas Leandersson och Jerker Lysell.

Förbundskapten Håkan Carlsson blir inte glad när han får se resultatet av enkäten:

– Jag hade gärna sett att siffrorna varit bättre och trodde att orienterarna skulle pricka in de flesta av våra löpare. Jag vet inte varför det blivit så här. Det kan bero på att vi den senaste tiden haft en stor genomströmning av löpare i landslaget. Vi ser ju att de som varit med i landslaget under några år är mer igenkända.

Håkan Carlsson fortsätter:

– Jag har hela tiden betonat vikten av att landslagslöparna som individer jobbar hårt för att stärka sina egna varumärken. Här måste vi tydligen bli ännu bättre.

Susanne Söderholm, förbundsdirektör i Svenska orienteringsförbundet, säger att förbundet har satsat extra hårt bland egna orienterarna på att marknadsföra landslaget inför hemma-VM:

– Det är inte lätt att komma ut. Samtidigt vet jag inte hur vanligt det är att utövarna inom andra idrotter som innebandy eller handboll känner igen medlemmarna i sina landslag. Därför vet jag inte om detta är bra siffror eller inte. Vad vi vet är att många aktiva och motionärer orienterar för sin egen skull.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset