Nyheter Sverige

Oro för fylla på valborg

Paula Asarnoj, här med sonen Arvid Asarnoj, tycker att det är viktigt att föra en öppen dialog med sina tonårsbarn om alkohol. I hennes nätverk av tonårsföräldrar hjälps man åt att hålla koll på barnen.
Paula Asarnoj, här med sonen Arvid Asarnoj, tycker att det är viktigt att föra en öppen dialog med sina tonårsbarn om alkohol. I hennes nätverk av tonårsföräldrar hjälps man åt att hålla koll på barnen.

Valborg förknippas ofta med alkohol och fylla. Många föräldrar oroar sig för att deras barn ska råka illa ut.– Ge ditt barn argument för att säga nej, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris.

För både föräldrar och barn betyder högtider en extra oro kopplad till alkohol.

Oron för att ens barn ska råka illa ut på grund av alkohol ökar bland tonårsföräldrar, visar en undersökning från organisationen IQ. Samtidigt märker Bris att valborg skapar många frågor om alkohol bland unga.

– Dels kan unga känna en oro för vad som händer om de dricker, dels en oro för grupptryck, säger Magnus Jägerskog.

Även om det inte stämmer tror många att alla andra dricker, och är rädda för att bli utanför om man säger nej.

Prata viktigt

Enligt IQ:s undersökning tror åtta av tio tonårsföräldrar att det är vanligt att ungdomar dricker. Men endast fem procent tror att deras egna barn gör det.

– Jag tror tyvärr att många inte har hela bilden och det visar att det finns ett behov av att prata om de här frågorna, säger Juan-Pablo Roa, vd för IQ.

Paula Asarnoj som är mamma till tre tonåringar känner igen sig i oron kring alkohol.

– Man försöker hålla dem borta från alkohol så gott det går. Samtidigt finns en oro för att det är precis det man inte kan göra, säger hon.

I hennes nätverk av tonårsföräldrar försöker man hjälpas åt att hålla koll. Det kan handla om att stämma av övernattningar och liknande.

Inte skuldbelägga

– Det har ju hänt att man har sagt att man ska sova hos Kalle och sen har man egentligen riggat ett ff-party hos Svenne. Men det går ju inte då, säger Paula Asarnoj.

Bris och IQ:s råd till alla föräldrar är att prata med sina barn om alkohol, att vara lyhörd och inte skuldbelägga om någon incident sker.

Många barn uttrycker en oro just för vad som ska hända om de pratar med sina föräldrar om alkohol.

– Hjälp ditt barn att skylla på dig. Det gör det lättare att säga nej till kompisarna, säger Magnus Jägerskog.

Paula Asarnoj pratar med sina barn om alkohol. Om någon incident sker försöker hon att inte bli för arg.

– Även om man kan känna sig arg inombords. Om man i stället kan göra det klart att det går att göra misstag och att ens föräldrar kan ta det, det tror jag är vägen framåt, säger hon.