Nyheter Världen

Oro för nya bränder i Frankrike

En brandman bekämpar elden i närheten av Marseille i södra Frankrike.
En brandman bekämpar elden i närheten av Marseille i södra Frankrike.

Området kring Marseille i södra Frankrike har drabbats av de värsta markbränderna på nästan två decennier. Samtidigt bidrar kraftiga vindar till oro över att nya eldar ska blossa upp.

Minst sju personer har skadats i samband med bränderna som blossat upp vid delar av den franska Medelhavskusten. De berörda områdena är tätt befolkade men inte de mest populära bland turister. Hundratals personer har evakuerats från sina hem och kring Vitrolles har över 20 hus brunnit ner. Tusentals hektar mark har brandhärjats.

Omkring 2 500 brandmän kämpar med att få bränderna, som bröt ut i onsdags, under kontroll. De får hjälp av brandbekämpningsflygplan från Frankrike och grannlandet Italien.

– De senaste månadernas torka och de starka mistralvindarna har fungerat som en krutdurk. Bränderna har spridits med fenomenal hastighet, 2 500 meter i timmen, säger brandchefen Richard Mallie till lokalradion.

Situationen uppges nu vara under kontroll, men det brinner fortfarande på sina håll.

– De kraftiga vindarna innebär att det finns risk för nya bränder i området, säger den lokale tjänstemannen Jean Rampon.

Bränderna har orsakat störningar i flygtrafiken från Marseille, men där rapporteras nu trafiken vara i gång igen. Vissa vägar som leder till flygplatsen är dock fortfarande avstängda.

Francois Etourneau/AP/TT
Bränderna kring Marseille är de värsta på nästan två decennier i området.
Francois Etourneau
Tusentals brandmän har kämpat med att få branden i södra Frankrike under kontroll.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset