Nyheter Sverige

Oro i Trollhättan efter dåden

Kasum Durmisi har bott i Kronogården i 14 år. "Jag känner mig inte otrygg här, men det har varit svårt för barnen", säger han.
Kasum Durmisi har bott i Kronogården i 14 år. "Jag känner mig inte otrygg här, men det har varit svårt för barnen", säger han.

Dådet i Trollhättan sitter i, ännu fem månader efter attacken.– Det kan hända igen, var som helst, säger Kasum Durmisi, som bor i området.

Det har varit en svår tid för de boende i stadsdelen Kronogården, och hela Trollhättan, efter våldsdådet på Kronans skola i oktober.

– Första tiden var chockartad. Och det finns människor som fortfarande mår mindre bra efter det som hänt, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund (S).

– Man har successivt försökt arbeta sig ur det här. Det har varit en stark vilja att enas och gå vidare tillsammans.

"Inte otrygg"

Nu, snart fem månader efter attentatet, har verksamheten återgått till det normala på Kronans skola.

Så normalt det går.

Ingen obehörig kommer in och utanför står väktarbilarna som en ständig påminnelse.

– Jag känner mig inte otrygg här, men det har varit svårt för barnen, säger Kasum Durmisi, som har barn i en närbelägen skola och är positiv till att vakterna finns på plats.

– De ska stå där hela tiden.

Durmisi har bott i Kronogården i 14 år och har inga planer på att flytta.

– Men det är självklart att vara så försiktig att jag följer ungarna från och till skolan, säger han.

– Vi har pratat mycket med barnen efter det som hände. Och det kan hända igen, var som helst.

Ser en förändring

För personalen på Kronans skola har det viktigaste vara att försöka hitta tillbaka till skolvardagen på ett så bra sätt som möjligt. Både barnen och personalen har påverkats påtagligt av det inträffade, berättar Harriet Larsson, som är områdeschef för det centrala skolområdet i Trollhättan.

– Jag tycker mig se en förändring nu, att vi går mot en skolvardag, säger hon.

– Det är svårt att generalisera om man ska försöka beskriva stämningen på skolan nu eftersom det är så individuellt. Men det är klart att personalen har påverkats jättemycket.