Nyheter Sverige

Oro inom S växer efter bottensiffror

Statsminister Stefan Löfven passade på att prata med folk vid en ceremoni i Kalmar, där Linnéuniversitetet satte igång bygget av nya lokaler.
Statsminister Stefan Löfven passade på att prata med folk vid en ceremoni i Kalmar, där Linnéuniversitetet satte igång bygget av nya lokaler.

Flera opinionsmätningar på raken visar rekordlågt stöd för Socialdemokraterna. Internt hörs kritik om att partiet blivit defensivt, utan riktning.Men statsminister Stefan Löfven (S) anser att regeringens kurs är tydlig och håller fast vid den.

Socialdemokraterna har legat under 25 procents väljarstöd i de tre senaste opinionsmätningarna. När TT ringer runt bland partidistrikt och kommunalråd vädras oron för att regeringens fokus på att hantera flyktingkrisen gör att hjärtefrågor som jobb, skola och bostäder hamnar i skymundan.

– Mitt i all daglig krishantering känns det som att regeringen är på väg att tappa bort riktningen, säger SSU-ordföranden Philip Botström som vill se partiorganisationen vakna upp.

Väljare tvivlar

Han tror att många väljare tvivlar på S förmåga att omvandla sina värderingar till konkret politik. Andra saknar visioner och politik för att ta itu med mer långsiktiga samhällsproblem. En del anser att partiet blivit defensivt och bara försöker lösa de akuta problemen.

Men Stefan Löfven känner inte igen sig. Han tycker att regeringens riktning är tydlig. Han tänker hålla fast vid den utstakade vägen. Han pekar på innehållet i de två regeringsförklaringarna och budgetpropositionerna.

– Alla dessa pekar i samma riktning. Det är slut nu på nedskärningar och skattesänkningar. Nu är det investeringar som gäller. Det visar våra konkreta förslag. Riktningen är klar och ska hållas i, säger han.

Ann-Sofie Hermansson, gruppledare för S i Göteborg, tror att väljarna vill se mer klassisk S-politik.

– Det behövs social ingenjörskonst, reformistisk fantasi. Vi har levererat förr, jag tror inte att vi egentligen har sämre förutsättningar i dag att bygga ett jämlikare samhälle. Men vi är lite ängsliga, oroar oss lite för mycket, vi behöver räta på ryggen.

Överrumplade

Men hon tror också att politikerna överrumplats av flyktingsituationen.

– Regeringen har levererat en del, men det hjälper inte om känslan är att det kanske inte håller, att man tänker att vi inte kan leverera trygghet och stabilitet.

Lars Stjernkvist – tidigare partisekreterare, idag kommunalråd i Norrköping – vill se stora satsningar, en regering som vågar utmana och peka på konflikterna i politiken.

– Vi måste satsa mycket mer på utbildning, det krävs mycket, mycket mer av det för att människor ska kunna ta de jobb som finns, säger han.

Även i regeringen skulle man helst prata om skolan och jobben, men det anses omöjligt att försöka runda flyktingkrisen för att i stället tala om hjärtefrågor. Och migration och integration väntas dominera även under våren.