Nyheter Världen

Oro skjuter upp valet i Haiti

Haitis avgående president Michel Martelly försvarar valprocessen i den första omgången av presidentvalet.
Haitis avgående president Michel Martelly försvarar valprocessen i den första omgången av presidentvalet.

Haitis valmyndighet skjuter upp presidentvalet som var tänkt att hållas på söndag. Orsaken är enligt valmyndigheten "oro för säkerheten".

Enligt ordföranden i det provisoriska valrådet, Pierre-Louis Opont, har personal från valmyndigheten attackerats och flera vallokaler bränts ner under natten.

Tusentals demonstranter har protesterat på gatorna i huvudstaden Port-au-Prince i veckan och valobservatörsorganisationer har uttryckt oro för det politiska läget inför söndagens planerade val.

Så sent som på torsdagskvällen avfärdade den avgående presidenten Michel Martelly kraven från oppositionen om att skjuta upp den sista omgången i valet.

Den rådande konstitutionen hindrar Martelly från att ställa upp för omval. I stället stödjer han kandidaten Jovenel Moise, som vann den första valomgången i oktober mot oppositionskandidaten Jude Celestin. Då hölls dock flera vallokaler stängda på grund av oroligheter och valdeltagandet var lågt.

Oppositionsanhängare har anklagat den sittande presidenten för valfusk och Celestin sade tidigare i veckan att han inte tänker delta i den sista valomgången, som han kallar en "fars".

Dieu Nalio Chery/AP/TT
Poliser vid en brinnande barrikad under protester mot president Michel Martellys regering och med kravet att ställa in söndagens presidentval.