Utbildning Nyheter Sverige

Orolig tid fram till övergreppsdom

Fyra barn på en förskola norr om Stockholm har berättat hur en barnskötare bland annat tagit på dem på olika sätt. Själv nekar han till brott. Arkivbild.
Fyra barn på en förskola norr om Stockholm har berättat hur en barnskötare bland annat tagit på dem på olika sätt. Själv nekar han till brott. Arkivbild.

Fyra barns egna berättelser om övergrepp utgör större delen av bevisningen mot en tidigare barnskötare i Bro utanför Stockholm. Själv nekar han till allt.Fallet har skakat om kommunen.

Enligt åklagaren har den 28-årige barnskötaren gjort sig skyldig till våldtäkt mot barn, grova sexuella övergrepp och sexuella ofredanden. Till skillnad från andra liknande mål finns varken fotografier eller filmer som tekniskt kan bevisa att brotten ägt rum.

– Om den här personen fälls så betyder det att något skett som absolut inte ska ske, säger Kaj Söder, utbildningschef i Upplands-Bro kommun där barnskötaren är anställd.

Visste ytterst lite

Barnskötaren polisanmäldes i september förra året sedan en mamma vänt sig till förskolan med en berättelse från dottern som tidigare gått där. Föräldrarna på förskolan informerades och någon dag senare skrev kommunen på sin hemsida att en förskoleanställd utreddes för brott.

– För många vårdnadshavare var det svårt att acceptera att vi inte visste mer. Vi hade ju bara fått en berättelse från en förälder som gjorde att vi misstänkte brott, säger Kaj Söder.

Upprörda och ledsna

Föräldrarna ville veta allt. Men polisutredarna och åklagaren ville att barn och föräldrar skulle veta så lite som möjligt för att eventuellt nya berättelser från barn skulle vara opåverkade av den första.

– Vissa föräldrar var väldigt arga och upprörda över att inte få information. Andra var arga över att det här kunnat hända. Några grät öppet på föräldramöten för att de tyckte att det var så hemskt att inte veta vad deras barn varit med om, säger Kaj Söder.

Familjebehandlare, skolpsykologer och stödpersoner kopplades in, stödmaterial togs fram och flera möten hölls med föräldrarna på förskolan.

Ville vet mer

Minst en gång i veckan uppdaterade kommunen hemsidan med ny information eller med sådant som kunde fungera som hjälp och stöd, eller leda vidare till mer hjälp och stöd.

Den återkommande kritiken var ändå hela tiden densamma: Föräldrarna ville veta mer.

Åklagaren i målet, Åsa Andersson, förstår föräldrarnas frustration, men säger att förundersökningssekretess gäller i alla mål.

– Men framkommer det att något visst barn blivit utsatt tar polisen givetvis kontakt med föräldrarna, säger hon.

Dom faller fredagen den 19 februari i Attunda tingsrätt.