Teknik Nyheter Världen Sverige

Oron sprids inför id-kontroller

På måndag införs id-kontroller för att som reser från Danmark till Sverige. Arkivbild.
På måndag införs id-kontroller för att som reser från Danmark till Sverige. Arkivbild.

På måndag införs id-krav vid gränsen till Sverige.Farligare flyktvägar och ökad marknad för smugglare kan bli effekten. Även bland asylsökande på plats i Sverige sprids oro.

Det har sagts vara den mest kontroversiella av alla åtgärder i spåren av flyktingkrisen. Från den 4 januari stoppas alla utan giltig id-handling vid gränsen till Sverige som ett sätt för att få ned det stora antalet flyktingar.

Enligt uppgifter från Migrationsverkets presstjänst har cirka 20 procent av asylsökande under 2015 kunnat uppvisa faktiska passhandlingar vid asylansökan.

Jenny Anderberg, projektledare för Ensamkommandes förbund, träffar i sitt arbete människor som precis kommit till Sverige, de flesta utan några former av id-handlingar.

– Bor du i en liten by i Afghanistan har du inget pass. Det är inget som en vanlig fattig familj skaffar och att de skulle göra som vi – en nöjesresa – och därför behöver ett pass... det finns inte.

Hon poängterar också att bland dem som är på plats i Sverige sprids oron då man uppfattat det som att även de ska kontrolleras.

Är rädda

– De som är mitt uppe i en asylprocess är rädda. De frågar om polisen ska kolla deras id-handlingar på bussarna och om det är säkert för dem att åka buss i Sverige?

Kritiken har också varit massiv sedan förslaget presenterades. Det har handlat om de humanitära aspekterna, men också om ekonomi där regionen blir lidande med försenade förbindelser.

Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson ser flera konsekvenser som en ökad svart handel med falska pass och ändrade flyktvägar.

– Människor kommer att behöva betala ännu mer pengar till människosmugglare för att ta sig över olika gränser. Flyktingar kommer att försättas i livsfarliga situationer när man gömmer sig under lastbilar, sätter sig i båtar och går längre sträckor mitt i vintern för att hitta de flyktvägar som nu finns, säger hon till TT.

Stängs in i kriget

– Men det allra farligaste med det här är att övriga EU-länder börjat säga att man ska göra samma sak. Vi ser redan hur Turkiet släpper in färre och färre människor och det rapporteras om hur folk skjutsas tillbaka in i Syrien. Vi stänger in folk i kriget och det är det stora problemet.

Men justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) anser att alternativen är sämre:

– Det finns naturligtvis alltid risker men risken är ännu större med att inte göra någonting. Just Centern är ett sådant parti som signalerar en annan linje där grundhållningen tycks vara: öppna gränser men sedan får de klara sig själv.

– Motfrågan är: vad tänker ni göra i mars-april om vi återigen har 8 000-9 000 i veckan och våra asylboenden är fulla?

Dresling Jens
Ett tillfälligt staket har satts upp mellan spåren på Katsrup inför att de svenska id-kontrollerna införs på måndag. Arkivbild.