Nyheter Sverige

Osäker framtid för Pippis papegoja

Papegojan Douglas kan inte längre flyga, men lever annars i högsta välmåga, enligt föreståndaren Frank Madsen på Malmö Reptilcenter. Pressbild.
Papegojan Douglas kan inte längre flyga, men lever annars i högsta välmåga, enligt föreståndaren Frank Madsen på Malmö Reptilcenter. Pressbild.

Papegojan Douglas, känd som "Rosalinda" efter sin medverkan i Pippi på de sju haven, riskerar flytt eller avlivning.Den blodröda snyggingen, som har hunnit bli 49 år, bor för trångt i Malmö folkets park, anser myndigheterna.

Kravet är en bur på minst 30 kvadratmeter och minst tre meter i takhöjd. Men det har Malmö Reptilcenter i folkets park inga möjligheter att erbjuda inomhus och därför kräver Jordbruksverket att Douglas flyttas. Enda alternativet är avlivning.

– Jag skulle gissa att han lever max fem år till. Varför inte låta honom få sitta de sista åren här? säger Frank Madsen, föreståndare för Malmö Reptilcenter.

Han överklagade beslutet, men förlorade i länsrätten. En privatperson har sagt sig vara villig att ta emot papegojan och just nu undersöker länsstyrelsen, på Naturvårdsverkets uppdrag, om det nya boendet är acceptabelt.

Douglas bor i dag på strax över tre kvadrat och lever, enligt Frank Madsen, i högsta välmåga – även om han på grund av ålderskrämpor inte längre kan flyga.

När han kom till Malmö för cirka tio år sedan var han i risigt skick.

– Han var helt neurotisk.

Vändningen kom när han fick sällskap i buren av den nästan lika gamla papegojan Gojan, som han ofta gosar med.