Nyheter Toppnyheter

Osäkerhet bland republikanska väljare

Republikanen Jeb Bush talar i Bedford, NH.
Republikanen Jeb Bush talar i Bedford, NH.

Slaget om de republikanska väljarna står för dagen i ett vintersoligt New Hampshire. Jeb Bush laddar upp inför kvällens debatt med en energifylld frågestund på en grundskola i Bedford.

Jublet stiger i skolmatsalen som klätts in med amerikanska flaggor och enorma Jeb-banderoller.

– Vem kan vara befälhavare – den som förolämpar, den som förordar bombmattor? Eller den erfarne som vet vad han gör, ropar presidentaspiranten retoriskt.

Spontana applåder bryter ut bland de mestadels vita, äldre anhängarna.

– När ni ser debatten i kväll, tänk på vem som faktiskt har erfarenhet av ledarskap.

Väljer mellan två

Med bara tre dagar kvar till New Hampshires primärval, det första i landet, kampanjar presidentaspiranterna frenetiskt i delstaten. Selfies ska tas, personliga frågor besvaras och så många händer som möjligt tryckas. En snabb rundfrågning i publiken på Jeb Bushs kampanjmöte visar dock att många fortfarande inte har bestämt sig för vem de vill stödja.

– Jag väljer mellan Marco Rubio och Jeb Bush. Men jag vill veta mer om deras sjukförsäkringsplaner, säger förlossningsläkaren Tom Zarka som sitter i publiken.

– Obamacare har påverkat mitt jobb negativt. Det är en enorm byråkrati.

Zarka har med sig sin 15-årige son Chris och dottern Grace, 21 år. Grace Zarka säger sig vara partipolitiskt obunden, men lutar åt att ge Floridasenatorn Marco Rubio sin röst.

– Jag gillar att han vill ena Republikanerna, han sa bra saker på sitt valmöte i går.

Vissa i publiken, som av lokal polis uppskattas till 700 personer stor, har dock tagit ställning för den förre Floridaguvernören. Pensionären Barabara Kuenzig bär Jebs klistermärke på bröstet.

– Han är sund och seriös. Men opinionssiffrorna frustrerar mig, han borde ha ett tvåsiffrigt stöd, säger hon.

Trump i fokus

I Bedford, väster om delstatens huvudstad Manchester, står kampanjskyltar för såväl Bush som Ohioguvernören John Kasich och förra HP-chefen Carly Fiorina framför de snöklädda New England-husen. Många väljare säger att de ska se den republikanska debatten, men understryker att de är trötta på förolämpningar och smutsiga kampanjer. Frågan är om affärsmannen Donald Trump, som hårt Twitterattackerat sina rivaler de senaste dagarna, kan befästa sin opinionsledning. Chris Galderi, professor i statsvetenskap vid Saint Anselm College i Manchester, säger att Trump utnyttjar att han inte är politiskt begränsad på samma sätt som sina konkurrenter.

– Han rider på att han är berömd. Och han attackerar sina rivaler på samma sätt som en demokrat, han har ju inga väljare att stå till svars för på hemmaplan. Vi får se om det håller, säger Galderi.

OLA TORKELSSON / TT
Republikanen Marco Rubio tar en bild tillsammans med väljare under ett valmöte i Salem, New Hampshire.
Jacquelyn Martin/AP/TT
Presidentkandidaten Jeb Bush har rekryterat sin mamma Barbara Bush, populär fru till tidigare presidenten George Bush den äldre, till sina valmöten inför primärvalet i New Hampshire.