Nyheter Världen

Osäkert om flyktingar når Turkiet

Ett tillfälligt flyktingläger nära gränsen mot Turkiet.
Ett tillfälligt flyktingläger nära gränsen mot Turkiet.

Uppgifter om läget vid den turkiska gränsen till Syrien går isär.Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu säger att tusentals människor släppts in i landet.Men vittnen rapporterar att bara de allvarligt skadade korsat gränsen.

FN:s flyktingorgan UNHCR uppmanade på tisdagen Turkiet att öppna gränsen för de tiotusentals desperata syrier som är på flykt undan striderna i Aleppo, eftersom det enligt UNHCR ligger i linje med landets internationella skyldigheter att skydda människor som flyr konflikter eller förföljelse.

Vittnen berättar för nyhetsbyrån Reuters att gränsen vid den turkiska staden Oncupinar har varit fortsatt stängd och att bara de flyktingarna med allvarliga skador tillåtits in i Turkiet.

Uppgifterna strider mot den turkiska utrikesministerns kommentar på en presskonferens i Ungern.

– Över 50 000 människor kom nyligen till gränsen till följd av de ryska flyganfallen. Vi har släppt in 10 000 av dem och byggt lägger på den syriska sidan av gränsen åt andra, sade han.

UNHCR säger sig ha förståelse för att turkiska myndigheter uttrycker oro över en ny flyktingström till landet, där 2,5 miljoner syrier redan befinner sig.

Om den militära kampanjen i nordvästra Syrien fortsätter väntas omkring 70 000 flyktingar nå den turkiska gränsen, enligt premiärminister Ahmet Davutoglu.

– Vi släpper in dem som vill komma in, men på ett kontrollerat sätt, sade Cavusoglu.