Sport

OS-chans på spel för Sverige

Niclas Ekberg och Sverige vill till OS.
Niclas Ekberg och Sverige vill till OS.

EM är sista chansen för Sveriges handbollsherrar att fixa en plats till OS-kvalet.Det är inte enkelt att knipa en av de två platserna, och inte heller att förstå hur man gör det.– Det är en cirkus. Det är en röra! Det finns så många scenarion, säger Niclas Ekberg.

Inte ens för en inbiten tabellräknare går det egentligen på förhand att räkna ut hur högt Sverige måste placera sig för att lägga vantarna på de en av de två OS-kvalplatserna som delas ut i EM.

– Jag vill inte säga att jag har bra koll. Vi har snackat lite om det, och spekulerat. Är det Island och Norge vi måste ha bakom oss? Eller? Jag vet inte, säger Niclas Ekberg.

Mellanrundan ett måste

Sanningen ligger någonstans runt att Sverige absolut minst måste ta sig vidare till den andra gruppspelsrundan för att ha en chans. Sex europeiska lag (Polen, Spanien, Danmark, Kroatien, Tyskland och Slovenien) knep OS-kvalplatser redan på VM i Qatar för ett år sedan och är utom tävlan. Dessutom är Frankrike redan klart för OS som världsmästare.

För Sverige gäller det att placera sig i anslutning till de lagen, men bättre än icke kvalklara lag som Ryssland, Ungern, Montenegro, Island, Norge, Kroatien och så vidare.

– Med det här laget är allting möjligt. Men vårt fokus måste vara här och nu. Börjar man tänka på det andra stör det nog bara fokuset och kan stjälpa oss i stället för att hjälpa, säger Ekberg.

"Njöt för lite"

27-åringen vann skytteligan i OS 2012, när Sverige tog sitt skrällartade silver. Ekberg vill gärna uppleva ett nytt olympiskt spel.

– Ska jag vara helt krass så njöt jag för lite. Man tog inte in tillräckligt. Som tur är var vi flitiga att fotografera, så man får lite påminnelse.

– Ett OS, det är svårt att ta sig dit men när man väl är där så har alla stora möjligheter för det är inte så många lag.