Sport

OS-debutanten paddlar för guld

Petter Menning under träning hemma i Vaxholm. Arkivbild.
Petter Menning under träning hemma i Vaxholm. Arkivbild.

Nyss anländ till Rio har Petter Menning redan hunnit med att både flytta och ge kungen badtips. På lördag paddlar han för OS-guld.

Han är noga med detaljerna, Petter Menning. På grund av smittorisken har han slutat att skaka hand. Och det första han gjorde när han kom till Rio var att byta boende.

– Ja, vi flyttade till ett hotell närmare tävlingsplatsen, för att slippa ha så lång resa från OS-byn.

Hejade med kungen

Han landade i Rio på måndagen och besökte kanotarenan redan morgonen därpå för att heja fram Linnea Stensils i K1 200 m-finalen. På läktaren fick han kungliga bänkgrannar.

– Vi stod där med kungen och tittade på loppet. De frågade om vi ville titta på loppet med dem, så jag fick prata lite med honom, säger Petter Menning.

– Vi pratade lite om vattnet där i sjön, och jag sade att jag inte skulle rekommendera honom att hoppa i och bada. Och så sade han att det var spännande att titta på kanottävlingarna.

Går för medalj

På fredag ska Menning paddla försök och, om allt går som det ska, semifinal på K1 200 meter. På lördag är det sedan, om allt går ännu mer som det ska, final.

– Det här känns jättekul. Jag hoppas att jag kan få ut allting som jag har gjort för att förbereda mig sedan VM förra året. Jag är spänd på att se hur det kommer att gå.

Han gör OS-debut, men har ett imponerande mästerskapsfacit att se tillbaka på. Petter Menning tog både VM- och EM-guld 2013 och har därefter tagit medalj vid alla stora mästerskap.

– Ja, det har blivit några medaljer nu. Det är ju en styrka att jag har med mig det. Att lite oavsett vad som hänt innan så vet jag att jag kan ta fram det jag har. Sedan får vi se vad jag har här.

Han känner sig snabbare och starkare än någonsin, och har inga skador eller sjukdomar som stör. Medaljkänslan finns där också den här gången.

– Ja, det gör den. Loppen ska ju köras, och först ska jag ta mig till final. Men jag har en medaljkänsla, det har jag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset