Sport

OS-frälsta golfstjärnor i Rio

De svenska herrgolfarna i OS: Henrik Stenson och David Lingmerth.
De svenska herrgolfarna i OS: Henrik Stenson och David Lingmerth.

Världsstjärnorna hittade ursäkter som zika, säkerhet, schema eller bara en ovilja att se golf som olympisk sport för att slippa åka till Rio.För två svenska sportfånar var det aldrig något att ens fundera på.– Det här är en upplevelse för livet, säger Henrik Stenson, och får medhåll av David Lingmerth.

Henrik Stensons pappa Ingemar var en duktig handbollsspelare i Wasaiterna på sin tid medan David Lingmerths farbror Göran blev en av de första svenskarna i den amerikanska NFL-fotbollen.

Klart OS blir extra oemotståndligt när idrottsintresset finns i blodet och idrotten varit en del av hela ens liv.

– Ett lätt beslut, det har varit med planen de sista åren att spela. Alltid en ära att få representera sitt land. Att kunna ta en medalj betyder mycket för en själv och för folk där hemma, så det var självklart att komma hit, säger Henrik Stenson, som efter tre nätter i OS-byn valt att flytta ut.

– Det är ett sätt att få det att kännas som en normal vecka för min del. Jag ser det som två delar. Dels en kul upplevelse och att få ta in atmosfären. Samtidigt så är jag här för att prestera.

Såg Djokovic

David Lingmerth, själv duktig ishockeyspelare som barn, har valt att bo kvar i OS-byn under hela tävlingen.

Och just att vara en del av något stort får honom att gå igång lite extra.

– Ja. Vi fick ju se Novak Djokovic spela tennis mitt inne här i parken, vilket var ganska coolt. Det har inte varit jättemånga man känner igen men man vet ju hur pass grymma atleter omgivningen är, så det är en häftig känsla ändå. Jag ska ta in så mycket jag kan, säger Lingmerth, som är en sportälskare och inte gärna missar någon av NHL-laget Washington Capitals matcher.

– Jag är ju jämngammal med Nicklas Bäckström och fastnade snabbt för Capitals och Ovetjkin när jag flyttade till USA.

Slå stort

Hur stort vore det med ett OS-guld?

– Det är svårt att säga eftersom golfen är så pass ny. Just sportmässigt slår det väldigt högt. Det märker man ju. Vi har firat Sarah (Sjöström) och Emma (Johansson) för deras medaljer. Alla lever för deras idrotter och att kunna ta det där guldet. Det kommer att slå stort, säger Lingmerth.

– Det är inte i klass med British Open eller en major, men det är snäppet under. Det beror lite på hur du ser det, frågar du personer runt om i hela världen så vet alla vad ett OS-guld är, alla vet nog inte vad en major i golf eller grand slam i tennis är, säger Stenson.

Herrgolfen inleds på torsdag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset