Sport Sport-topp

OS-guld trots krasch och kedjehaveri

Ett OS-guld smakar gott.
Ett OS-guld smakar gott.

Yngst i startfältet med siktet inställt på Tokyo. Men Jenny Rissveds är bäst i världen redan nu.Trots skador, en krasch i onsdags och en hoppad kedja cyklade svenskan hem OS-guldet.– Jag tänkte bara, "vad är det som händer", säger 22-åringen.

Med bara några svängar och en sista liten stigning kvar passerade Jenny Rissveds det svenska ledarteamet en sista gång. "Vad fan är det som händer?", utbrast hon.

Konkurrenterna var slagna, OS-guldet i hamn.

Svenskan passerade mållinjen med 37 sekunders segermarginal och hann på upploppet både hälsa på publiken och justera dragkedjan på den blågula landslagströjan.

– Ja, jag drog upp dragkedjan på tröjan, för det ser bättre ut på bild, berättar hon med ett stort leende.

Teknisk bana

Det var en och en halv timmes kamp. Sex varv över stockar, stenar och både uppför och nerför branta backar, totalt nästan 30 kilometer av teknisk och stenhård mountainbike-cykling.

Precis som Jenny Rissveds, rankad sexa i världen inför OS, vill ha det. Den 22-åriga svenskan, som vann U23-VM tidigare i sommar, gillar tuffa banor. Dessutom var hon trea på för-OS i Rio de Janeiro i fjol.

Så när tränarna pratade om att Rissveds ska vara som bäst först i Tokyo om fyra år svarare svenskan bara: "Jaja, det beror på vem du frågar".

Jenny Rissveds avbröt OS-genrepet i London nyligen på grund av en något märklig skada – hon fick en liten blödning i baksidan av ena låret sedan en lite väl hårdhänt massör skadat ett blodkärl. I onsdags kraschade hon på träning och behövde sys i ena knät och ena armbågen.

Missade växling

– Orolig blev jag nog inte. Det var väl onödigt bara. Men det är dumt att lägga för mycket fokus på det, säger hon.

– Jag var uppe på cykeln igen dagen efter och det kändes mycket bättre. Det gjorde ont, men det har inte hindrat mig.

Linda Indergand tog en tidig ledning i loppet, men Jenny Rissveds hängde på i en liten klunga cyklister bakom, trots att kedjan på hennes cykel hoppade av i ett av de tuffaste partierna.

– Det var väl dåligt gjort av mig. Jag växlade lite för hårt och hade för hårt tryck på tramporna samtidigt som jag trampade i en jättebrant uppförsbacke. Då låste sig allting, kedja och bakväxel, berättar Rissveds.

– Men jag tänkte, det var ju bara på andra varvet, det fanns mer tid att göra saker.

Känslosam triumf

Med två varv kvar hade hon, tillsammans med rutinerade polskan Maja Wloszczowska, skaffat sig en halvminuts ledning till trean.

Med ett varv kvar, omkring en kvarts cykling, hade kanadensiskan Catharine Pendrel tagit upp jakten från sin tredjeplats. Det blev polskt silver och kanadensiskt brons.

Men ett mäktigt guldryck gav OS-guld åt fältets yngsta deltagare.

På prispallen, när den svenska flaggan var på väg upp och nationalsången spelades i högtalarna, hade Jenny Rissveds svårt att hålla tårarna tillbaka.

– Jag är en väldigt känslosam människa. Jag tänkte på allting jag har gått igenom inför det här och tänkte på alla där hemma, säger Jenny Rissveds.

– Det är helt sjukt. Det är väldigt känslosamt, det här är det största du kan uppnå som atlet. Det är en dröm som går i uppfyllelse bara av att vara här och att jag dessutom klarar att vinna… Jag är jätteglad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset