Sport

OS-hoppet: "Jätteskönt att få bekräftelse"

Elin Johansson fick besked om OS-biljetten under SM i Piteå.
Elin Johansson fick besked om OS-biljetten under SM i Piteå.

Hon är ett av få svenska guldhopp i OS.Klartecknet från SOK var ändå skönt att få för taekwondostjärnan Elin Johansson.– Jätteskönt att få bekräftelse och slippa oroa sig i onödan, säger hon till TT.

Elin Johansson (-67 kg) och taekwondokollegan Nikita Glasnovic (-57 kg), fick båda formellt klartecken från Sveriges olympiska kommitté (SOK) på onsdagen.

Johansson är rankad tvåa i världen och var med i London-OS för fyra år sedan. För Glasnovic, sjua på världsrankningen, blir det OS-debut. Båda hade tidigare klarat det internationella kvalet.

– OS 2012 var en bonus. Det är OS 2016 som har varit mitt mål sedan jag var 15-16 år. Drömmen är att ta medalj. Det är skönt att ha ett OS i ryggsäcken och veta vad som väntar, säger Elin Johansson till TT.

Jagar tian

Johansson är i Piteå för att hämta hem sitt tionde SM-guld till Skellefteå.

– Men jag har gått upp en viktklass till -73 kilo och en av tjejerna där, Casandra Ikonen, har varit i alla fall topp 20 i världen och har ett VM-brons, säger Johansson och aktar sig för att ta ut segern i förskott.

– Man får aldrig underskatta någon. Jag var själv typ näst sist rankad på OS i London och gick in mot världsettan i första matchen och slog henne med 6–0. Av det har man lärt sig också.

Annars finns skäl att behålla den höga rankningen inför OS.

– Den avgör seedningen till OS. Jag tänker tävla mycket nu i tre, fyra månader och förhoppningsvis plocka hem fina resultat så man får sina rankningspoäng. Sedan efter det kunna välja tävlingar lite, till framför allt EM i vår vill jag också vara lite pigg.

Undantagna uteslutningen

Redan på måndag reser Johansson och Glasnovic till Nordamerika för att vara med i US Open och Canada Open. De är undantagna från den uteslutning från Europeiska taekwondounionen som Svenska taekwondoförbundet drabbats av.

– Det påverkar inte oss alls, vilket är jätteskönt. Förbundet och SOK gör egentligen allt för att det inte ska drabba oss. Jag försöker blanda mig i så lite som möjligt för jag tycker att det bara tar energi.

Energin vill hon spara till matcherna på mattan.