Sport

OS-jagande Lindstedt satsar dubbelt

Robert Lindstedt har siktet inställt på OS i Rio.
Robert Lindstedt har siktet inställt på OS i Rio.

Tennisprofilen Robert Lindstedt drömmer om en dubbel:Seger över Ryssland i Davis Cup och en OS-biljett till Rio.Det ena målet är betydligt tuffare än det andra.

Dubbelspecialisten, som fyller 39 år senare i mars, har sju raka segrar i DC-sammanhang tillsammans med Johan Brunström.

Det OS-jagande paret, som var med i London 2012, kan mycket väl förlänga segersviten i Davis Cup-mötet mot Ryssland i Europa/Afrika-zonen det här veckoslutet. Men chanserna att ett orutinerat Sverige – utan sjukdomsdrabbade Elias Ymer – skulle besegra Ryssland på bortaplan i Kazan är försvinnande små.

Nu tar i stället 658-rankade Isak Arvidsson och debutanten Daniel Windahl, 19 år och rankad 930, hand om singlarna.

– Det kommer att bli väldigt tufft. Jag får försöka göra mitt på lördag, men även försöka få "junisarna" att förstå att det går att göra underverk. Ibland handlar tennis inte så mycket om forehand och backhand, utan det är väldigt mycket huvud också, säger Lindstedt.

Då är chansen att kvala in till OS större.

Men fortfarande svårt.

Behöver klättra

Lindstedt ligger på 27:e plats på dubbelrankingen – och behöver klättra in på topp 10 till den 6 juni för att automatiskt bli kvalificerad.

Tufft på bara tre månader.

– Det är mitt stora mål och definitivt en möjlighet. Det är bara en fråga om att vinna väldigt mycket.

– Jag har haft en dialog med SOK och att nå topp 10 skulle underlätta, annars tror jag att de kommer att pusha för att vi får ett wildcard.

Det udda är att Lindstedt och Brunström bara spelar dubbel tillsammans i DC-laget. På ATP-touren är Lindstedts partner sedan förra sommaren britten Dominic Inglot.

Siktar på medalj

Lindstedt har vunnit 19 titlar i karriären med segern i Australian Open 2014 som höjdpunkt. Den gången i par med polacken Lukasz Kubot. Tillsammans med Inglot har det blivit en ATP-seger.

Trots att Lindstedt och Brunström bara spelar sporadiskt ihop är de obesegrade i Davis Cup.

– Vi gillar båda att spela DC och representera Sverige. Det verkar ta fram det bästa ur oss. Men ska man vara ärlig så har ju inte alla sju matcher varit i elitdivisionen, så det är matcher vi ska vinna.

TT: Vad skulle en OS-biljett betyda?

– Otroligt mycket. Det var fruktansvärt roligt att vara med i London, tyvärr lyckades vi inte göra superbra ifrån oss (ut i andra omgången). Att få kvala in och lyckas lura med sig en medalj hem vore något att ha högst upp i prishyllan.