Sport

OS-klara kanotister på medaljjakt

Linnea Stensils är klar för final i kanot-EM. Arkivbild.
Linnea Stensils är klar för final i kanot-EM. Arkivbild.

De OS-klara kanotisterna Linnea Stensils och Petter Menning tog sig till söndagens EM-finaler i Moskva. K 2-paret på 200 meter, Joel Elenius och Erik Sandbacka är också klara för final.

Petter Menning har tagit medalj vid samtliga mästerskap de senaste tre åren. EM i Moskva ingår i förberedelserna inför årets stora höjdpunkt, OS i Rio och formen verkar vara i antågande.

Menning inledde EM-tävlandet i K 1 200 meter med att bli trea i sitt första heat. I semifinalen blev han sedan tvåa, endast slagen av letten Aleksejs Runjancevs.

Linnea Stensils var i EM-final i K 1 på 200 meter förra året och upprepade den bedriften i år. Svenskan inledde med en andra plats och i semifinalen nådde hon samma placering. Linnea Stensils var där slagen med en halv kanotlängd av ryskan Natalia Podolskaja. Tiderna i Stensils semifinal var avsevärt snabbare än i den andra semin.

I K 2 200 meter fungerade samarbetet mellan Joel Elenius och Erik Sandbacka utmärkt. De har kamperat ihop tidigare och tog ett U23-silver tillsammans. Nu är de återförenade och paret slutade trea i sin semifinal, som var stenhård med fem kanoter i stort sett jämsides över mållinjen.

På damsidan var den svenska K 2:an med Karin Johansson och Sofia Paldanius sedan tidigare klara för söndagens final på 500 meter. Johansson är dessutom i final i K 1 på samma distans.