Sport

OS-kungen rasade över Jefimova

Julia Jefimova, Ryssland, i damernas final på 100 meter bröstsim under sommar-OS i Rio.
Julia Jefimova, Ryssland, i damernas final på 100 meter bröstsim under sommar-OS i Rio.

Hon buades ut av publiken och sågades av OS-kungen Michael Phelps.Den kontroversiella ryska stjärnan Julia Jefimova rev upp känslostormar när hon tog silver på 100 meter bröstsim.– Att hon får simma här gör mig jävligt förbannad, rasade Phelps.

När Lilly King slog händerna i kaklet och fixade guld var det öronbedövande publikjublet i simarenan i Rio lika mycket över att regerande världsmästaren Jefimova missade guldet som att amerikanskan vann det.

Men att Jefimova fick med sig ett silver hem från ett OS hon aldrig borde ha fått simma var illa nog.

Det var mångas uppfattning.

"Jävligt förbannad"

Simkungen Michael Phelps, som tog sitt 19:e OS-guld i söndags, var ordentligt upprörd.

– Att någon som har testats positivt för dopning inte bara en, utan två gånger, och fortfarande får möjligheten att simma i de här spelen krossar mitt hjärta. Det bryter mot allt vad idrott går ut på och det gör mig jävligt förbannad, sade han enligt OS-arrangörens officiella nyhetstjänst.

Jefimova stängdes i slutet av 2014 av i 16 månader för dopning och åkte fast ytterligare en gång i början av det här året för meldonium, den hjärtmedicin som hamnade på dopningslistan från och med nyår.

Men då den internationella antidopningsbyrån Wada höjde gränsvärdet för vad som skulle räknas som dopning av meldonium var Jefimova plötsligt fri att tävla igen.

Tårögd ryska

Nästa hinder var att Ryssland hotades av uteslutning från OS efter alla dopningsaffärer. Men samma dag som OS invigdes fick hon grönt ljus av Internationella simförbundet Fina, trots att IOK förordat att ryska idrottare som varit dopade skulle stoppas.

Den ryska silvermedaljören var tårögd när hon pratade med Viasat:

– En del har pratat illa om mig men de vet inte sanningen. Jag vill inte förklara för dem, jag förstår inte hur de kan prata så om mig. Jag förstår vissa reaktioner, men de kan tycka vad de vill, sade Jefimova som ignorerades av sina motståndare och buades ut av publiken vid presentationen före loppet.

– Det går att bli bäst och göra det på rätt sätt. Det har jag bevisat, sade King.

Jennie Johansson, som missade finalen precis, har också varit kritisk till Jefimova. Hon skrev på Instagram i söndags kväll: "Mitt hjärta och min hjärna kommer att simma i finalen i morgon, även om den där banan är upptagen av en person som inte förtjänar den".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset