Sport

OS-kvalplatsen i stort sett i hamn

Johanna Bundsen drömmer om OS men fokuserar på VM.
Johanna Bundsen drömmer om OS men fokuserar på VM.

Handbolls-VM är sista chansen att fixa en OS-biljett, eller i alla fall en plats i OS-kvalet.Men det sistnämnda har Sverige i stort sett redan, om inte en massa om och men inträffar.– Vi försöker att inte lägga någon fokus på det, säger förbundskaptenen Thomas Sivertsson.

Att fixa en direktplats till handbollsturneringen i OS är inte det lättaste. För ett europeiskt lag gäller det att vinna antingen VM eller EM, som Norge gjorde förra året.

Att helt och hållet förstå hur kvalplatserna till OS fördelas är inte heller det lättaste, då Internationella handbollsförbundet och Internationella olympiska kommittén slängt in ganska många brasklappar på sina egna regler.

Men, kan man ändå konstatera, för svensk del ser det väldigt bra ut.

Dubbla chanser

Bronspengen från EM i fjol räcker med största sannolikhet för att Sverige ska få OS-kvala. Det enda som skulle kunna hindra det är om två utomeuropeiska lag möts i VM-finalen, vilket aldrig tidigare hänt. Och om inte annat så har ju Sverige stor chans att placera sig minst på plats 2–7 på VM vilket också ger en plats i kvalet.

Förbundskaptenen Thomas Sivertsson har full koll, även om han försöker att inte tänka på det.

– Vi ska ju spela vårt mästerskap så får det bli som det blir, om det blir den ena vägen eller den andra. Vi försöker att inte lägga någon fokus på det, säger han.

Varit på läger

För att göra det extra svårt för de svenska spelarna att tänka bort OS fick truppen i höstas åka på träningsläger till Sveriges olympiska kommitté SOK:s anläggning på Kanarieöarna.

Det gav mersmak.

– Det är klart att det hade varit fantastiskt kul att få komma till ett OS-kval och så kanske eventuellt mer. Det är ju en dröm man har att få spela OS, säger målvakten Johanna Bundsen.

– Sedan måste vi ta mästerskapet för sig också. Gör vi det bra här så ser det ju lovande ut.