Sport

OS-medaljör hotar bojkotta VM

Elizabeth Yarnold vann OS-guld i Sotji 2014. Nu hotar hon att bojkotta VM, om det inte flyttas från just Sotji. Arkivbild.
Elizabeth Yarnold vann OS-guld i Sotji 2014. Nu hotar hon att bojkotta VM, om det inte flyttas från just Sotji. Arkivbild.

Elizabeth "Lizzy" Yarnold vann OS-guld i Skeleton 2014 i Sotji. Nu har den 28-åriga brittiskan meddelat bob- och skeletonförbundet (IBSF) att hon tänker bojkotta VM nästa år – om det inte flyttas från den tänkta tävlingsplatsen, som återigen är Sotji i Ryssland.

– Jag känner verkligen starkt för tillräckliga anti-dopningsregler inom idrotten och jag är förvånad att inte IBSF tagit tydligare ställning, säger Yarnold enligt insidethegames.biz.

Bakgrunden är den Wada-rapport som gjort klart att dopning inom rysk idrott varit utbredd och statsstödd. Bland annat ska ryssarna ha manipulerat dopningsprover i samband med Sotji-OS.

Efter rapporten gick den olympiska kommittén (IOK) ut och uppmanade internationella vinterförbunden att frysa förberedelser för idrottsevenemang i Ryssland, och leta efter alternativa arrangörer. IOK backade dock senare från uttalandet och sade att det bara gällde framtida kandidaturer från Ryssland, och inte evenemang som redan tilldelats nationen.