Sport

OS-plats fokus för Damkronorna

Damkronornas förbundskapten Leif Boork. Arkivbild.
Damkronornas förbundskapten Leif Boork. Arkivbild.

En OS-plats är huvudfokus för Damkronorna i ishockey-VM i Kanada.Förbundskapten Leif Boork har åtta VM-debutanter i det lag som måste bli topp fem.– Jag är lite mer optimistisk i år än i fjol, säger Boork.

I fjol blev Sverige just femma, men många såg det som ett misslyckande eftersom VM gick på hemmaplan.

– Hemma-VM kom lite för tidigt med alla förväntningar och vi var inte riktigt redo för det. I år har väldigt många av spelarna bra säsonger bakom sig så även om vi har tuffa skador på Emma Nordin och Erika Grahm så är jag mer optimistisk, säger Boork efter att ha presenterat truppen.

Han ser dessutom en möjlighet i att hans landslag ska kunna utmana Finland och Ryssland om en bronsmedalj bakom toppduon USA och Kanada.

Grahm (bruten fot) och Nordin (knäskadad), ledande spelare i fjol, är borta sedan tidigare. Däremot är lagkaptenen Jenni Asserholt tillbaka.

– Det betyder jättemycket. Hon är den drivande personen som ställer krav på oss i ledningen, på sig själv och på laget.

Åtta VM-debutanter är uttagna, däribland backskrällen Caroline Markström, St Cloud University. Boork pratar om VM som ett mentalt test, men anser att de nya är redo för det.

– Det är något vi har jobbat med under säsongen, så både våra etablerade spelare och de färska är bättre rustade för det än i fjol.