Sport Sport-topp

Otoppad Sjöström imponerar

Svenskt kramkalas efter EM-bronset på 4x100 meter fritt.
Svenskt kramkalas efter EM-bronset på 4x100 meter fritt.

Hur långt räcker en nedtränad Sarah Sjöström?Väldigt långt, uppenbarligen.Hennes startsträcka i lagkappen 4x100 fritt bäddade för ett svenskt EM-brons. Och på 50 fjäril badade hon sig enkelt till final.– Men jag får kämpa, säger hon.

Sarah Sjöström ser EM i London mest som förberedelser inför sommarens stora mål: OS i Rio de Janeiro.

Därför har hon kommit till Europamästerskapet nedtränad – ja, till och med långt från formtoppen.

Men det hindrar henne inte från att imponera. Ordentligt.

"Behöver inte tänka när jag är i form"

Den svenska världsstjärnan inledde måndagens tävlingar med att ha den snabbaste kvaltiden, 25,59, på 50 meter fjäril. Senare på kvällen simmande hon på 25,42 i semin och tog sig lekande lätt till final.

– Det var okej. Det var snabbare än i försöket och det är jag nöjd med. Men det var ingen superstart, jag får kämpa mig in i loppet. Man accelererar in i det, säger hon.

– Farten finns inte där, och inte uthålligheten heller. Men det är bra träning, man får träna på att kämpa lite extra. När jag är i form behöver jag inte tänka.

Kort efter semifinalen var Sjöström i vattnet igen.

Den här gången gav hon Sverige en klar ledning i finalen på 4x100 meter fritt.

Ida Marko-Varga, Ida Lindborg och Louise Hansson förvaltade sedan utgångsläget och simmade hem ett brons – den första svenska EM-medaljen. Favoriten Nederländerna vann före Italien.

– Jättekul med medalj, det är alltid kul att ta medalj i lagkappen. Det var en okej tid, om man jämför med mina andra tider jag gjort när jag varit otoppad, säger Sjöström.

Andas eller ej?

Therese Alshammar imponerade också under måndagen. Veteranen, som är på EM främst för att säkra en OS-biljett på 50 meter fritt, tog sig utan problem till final på 50 meter fjäril. I semifinalen simmade Alshammar på 25,98, vilket var sammanlagt femte bästa tid.

– Jag ville jättegärna gå till final. Man har ju egentligen mer att förlora än att vinna i en semi, sade Alshammar.

– Det är jättekul att vara i final.

Inför tisdagens final har Alshammar ett viktigt beslut att fatta. Ska hon andas under loppet, eller ej.

– Nu tog jag bort andningen och jag vet inte om det var så taktiskt. Jag tycker det blev lite stumt. Johan (Wallberg, tränaren) sade det: ta bort andningen. Men jag tycker att det är rätt skönt att andas. Vi får utvärdera hur vi ska göra. Man tjänar inget fysiologiskt på att andas, det är mer psykologiskt, säger Alshammar och berättar att hon bestämmer sig för hur hon ska göra väldigt sent:

– Jag går kanske på magkänslan. Det kan bli ett " sista minuten"-beslut under loppet.

Läs också