Sport Friidrott

Otterling närmare OS efter "pers"

Andreas Otterling hoppade 8,12 i Globen, hans längsta hopp i karriären.
Andreas Otterling hoppade 8,12 i Globen, hans längsta hopp i karriären.

Andreas Otterling slog till med sitt livs längsta längdhopp och vann över världsnamnen i Globengalan med 8,12.Nu är det upplagt för en het duell med Michel Tornéus på SM i Malmö.– Målet är att vi båda ska kvala in till OS, säger Tornéus.

Örebro-hopparen Andreas Otterling har haft en stigande form under vintern. I Globen fick han till en riktig fullträff.

Med 8,12 var han bättre än australiensaren Fabrice Lapierre som var tvåa på friidrotts-VM 2015 och VM-trean Jianan Wang, Kina. Och bättre än svenske stjärnan Michel Tornéus.

– Jag har känt hela senaste tiden, att det finns riktigt långa hopp i kroppen. Så jag är inte förvånad direkt. Men att vinna över de här killarna, hela den grejen gör att det känns riktigt gött just nu, säger Otterling.

Fortfarande saknas dock sex centimeter för att klara kvalgränsen till inomhus-VM i Portland i USA i 17–20 mars. Gränsen för att kvala in till OS i Rio de Janeiro är 8,15. En längd som skulle kunna komma redan på inne-SM i Malmö 27–28 februari.

Många övertramp

– Jag har ju känt alla tävlingar att jag inte riktigt har fått ut det, jag har känt att det finns mer. I dag fick jag en riktigt bra plankträff, men det var inte något riktigt klockrent hopp. Så det finns absolut mer att ta av.

För Michel Tornéus blev det en mindre lyckad tävling, med bara två godkända hopp där det längsta bara mätte 7,87.

– Det är klart att jag är besviken att jag inte fick vinna, men min hoppning är jag jättenöjd med. Jag hoppar väldigt långt, det är bara att jag trampar (över) mycket, säger Tornéus, som redan är klar för VM men som tvekar om han ska åka dit.

– Jag tar en tävling till innan jag bestämmer mig. Det hade varit skönt att få med sig ett resultat i dag över 8,15 så att man hade kunnat gå hem och sagt att man har tagit OS-kvalgränsen. Men det är bara att ta det nästa vecka.

Sagnia tveksam

Även Khaddi Sagnia är tveksam till om hon tänker utnyttja sin VM-biljett. Svenskan fick inte till det i längdhoppstävlingen i Globen och kom inte längre än 6,47.

– Jag vill ju åka dit och kunna leverera, jag vill inte åka dit och hoppa 6,40. Då har jag inte någonting där att göra. Så även fast jag har en biljett så kommer jag inte åka dit om jag känner att jag hoppar dåligt, säger hon, och hoppas också på ett bättre resultat på SM.

– Jag kände att jag kan komma tillbaka och hoppa på de här längderna som jag har gjort. Jag har dem i mig, jag har visat det på träningar och så. Det är bara på att vänta på att de kommer fram.

Bästa svenska i längdhoppsgropen i Globen blev i stället Erica Jarder som i sitt sista försök hoppade 6,53 och därmed snodde fjärdeplatsen före Sagnia.

Vann gjorde estniska Ksenija Balta på 6,76.