Sport

Oväntad seger för Östersund

Ronald Mukiibi i rött satte första målet när Östersund besegrade IFK Göteborg med 2–0 hemma.
Ronald Mukiibi i rött satte första målet när Östersund besegrade IFK Göteborg med 2–0 hemma.

Östersunds största skalp hittills är ett faktum.Det blev 2–0 hemma mot IFK Göteborg efter två snygga avslut från hemmalaget.– Det var bara glädje, sade matchvinnaren Ronald Mukiibi.

Med en historia i Gais, Qviding och Häcken är det inte svårt att motivera sig mot självaste IFK Göteborg. Numera finns Ronald Mukiibi i Östersund, där han klivit fram som lagets målkung trots sin mittbacksposition. 

Det allra snyggaste kom mot IFK Göteborg, där han stod för det förlösande 1–0-målet. Från nästan 30 meter laddade Mukiibi och John Alvbåge hade inte en chans att nå drömträffen som satte i krysset. 

– Det blev riktigt snyggt. Jag fick bollen och kände att det var läge att testa.

Bytte kryss

Nu är Mukiibi ensam på tre mål i Östersund, tätt före mittbackskollegan Walid Atta på två. Mukiibi har varit en av lagets stora spelare hittills på säsongen, bra i både speluppbyggnad och som målskytt. Och mot Göteborgslag trivs han uppenbarligen. Mot Häcken satt ett annat skott.

– Testade andra krysset denna gång, säger han med ett skratt.

Nötandet på träning har gett resultat. 

– Killarna i laget undrar varför jag ska träna skott, jag är ju back. Men träning ger färdighet.

Bekant matchbild

Matchbilden var annars bekant från flera av Östersund tidigare matcher i år, som inte gett samma poängutdelning. Stort bollövertag i första halvlek gav inte någon riktig utdelning och när IFK Göteborg i slutet av första halvlek började hitta passningarna bättre och bättre kunde det mycket väl resulterat i mål och poäng.

– Det var vår bästa match hittills. Jag är väldigt stolt, sa Östersundtränaren Graham Potter.

Strax efter drömmålet från Mukiibi fick Saman Ghoddos fritt läge i straffområdet och fick visa att det inte bara är backarna som kan göra mål. Anfallaren, som gjorde lagets premiärmål i första omgången, fick se sitt andra mål i allsvenskan bli ett faktum. 

Uppförsbacke

I Blåvitt fick Tobias Hysén och Gustav Engvall åter testa lyckan tillsammans eftersom Mikael Boman är skadad. Men målskyttarna från segermatchen mot Djurgården senast lyckades inte få spelet att fungera och någon tredje raka seger blev det aldrig. 

– Vi förlorade mot ett bättre lag, de var bättre från start till mål, konstaterade Jörgen Lennartsson, som vid 2–0 fick se Haitam Aleesami bli utvisad efter två gula kort.

– Då var det uppförsbacke.