Nyheter Sverige

På spaning efter den vår som flytt

Vintern kan vara tuff för rosor och ett par döda kvistar finns på varje buske. Här beskär parkarbetaren Johan Rydholm rosor i Trägårdsföreningen i Göteborg.
Vintern kan vara tuff för rosor och ett par döda kvistar finns på varje buske. Här beskär parkarbetaren Johan Rydholm rosor i Trägårdsföreningen i Göteborg.

Arktisk luft. Nordliga vindar. Blygsamma dagstemperaturer.Men för den som har ögon och öron med sig går det att hitta den vår som flytt.– Det gäller att intala sig att det går åt rätt håll, säger Karl Holmström.

Han är med familjen i Göteborg för att med tårtbuffé och biobesök fira dottern Fannys sexårsdag, ett vårtecken så gott som något.

– Att påsken snart är här är förstås ett annat bra tecken, säger han iförd de inte allt för vårliga plaggen mössa och dunjacka.

Excel-listor

Den som tittar på diverse meteorologsajter får just nu ord som arktisk, nordliga och blygsamma i ansiktet och inte blir det bättre av att det ska bli ostadigt nästa vecka och att det ska mulna på och att det väntas dra in ett omfattande nederbördsområde på långfredagen.

– Men excel-listorna har kommit på jobbet så man kan alltid sitta hemma vid köksbordet och planera semestern, säger Karl Holmström i ett försök till besvärjelse.

– Och ljuset gör mycket.

Jordugglor

Det är vintergäck i rabatterna men det är våren som gäckar, och även om det gör ont när knoppar brista så lär det finnas hopp i år igen.

Det finns tecken som tyder på det.

Varningar för gräsbränder till exempel, pollen som redan är i luften och tranorna vid Hornborgasjön.

Det har rapporterats om nyckelpigor i Dalsland, jordugglor och sädesgäss i Östergötland, huggorm i Änggårdsbergen i Göteborg och fin fågelsång öster om Falun.

Trollformel

I början av mars stack de första blommorna i Trädgårdsföreningen i Göteborg upp och nu väntar alla på explosionen av färger och dofter.

– Det har varit en lite besvärlig vinter här med lite snö och mycket tjäle, säger parkarbetare Johan Rydholm.

Han ligger på knä sida vid sida med några arbetskamrater och beskär rosenbuskar och eftersom det handlar om omkring ett par tusen med ett tiotal kvistar på varje, så är det ett drygt jobb.

– För några år sedan var det många buskar som frös ihjäl, och även i år finns det ett par döda kvistar på nästan varje buske.

Vad är då bästa trollformeln i väntan på den vår som av allt att döma kommer även i år?

– Man kan alltid gå in, säger Johan Rydholm, exempelvis i Palmhuset här i Trädgårdsföreningen och titta på irisutställningen där.

– Eller också kan man sätta sig utomhus i lä på något soligt ställe.

Thomas Johansson/TT
Våren tar paus, kallare väder på ingång. Med mössor och varma jackor leker Karl Holmström med barnen Moa och Fanny i Trägårdsföreningen i Göteborg.
Thomas Johansson/TT
Snödropparna i Trägårdsföreningen i Göteborg böjer på nackarna inför ett kyligare väder som är på ingång.