Sport

Påpassad Stenson letar form

Henrik Stenson med sin livlina, assistenten Sarah Skönby.
Henrik Stenson med sin livlina, assistenten Sarah Skönby.

När det är rörigt utanför banan gäller det att hålla sig på den.Henrik Stenson får hitta energi i det lilla.– Det är i vart fall lugnt de 4,5 timmarna innanför repen, säger han inför Nordea Masters.

Det kan tyckas som ett i-landsproblem, att vara så pass populär att man knappt kan trycka in en spontanfika utan att schemat havererar.

Men ska man samtidigt leverera resultat så kan det bli lite svårt.

– Det här är den mest hektiska veckan på året. Det är mycket att stå i, mycket media, mycket träning, mycket runtomkring och olika hyss. Det är fullt upp. Det är många som man kanske bara träffar en gång om året. Det är kul att säga hej till många, men det är också energikrävande.

TT: Hur gör du för att ändå kunna prestera på högsta nivå när du väl är på banan?

– Jag är öppen för förslag... Men det är en vecka där jag kommer hem i en viss position. Det känns som att jag har det ansvaret att komma hem och visa upp mig och vara med på så många hörn det går. Det finns alltid en risk att det går ut lite över förberedelserna och spelet självt, men det är en del av det här.

Hektisk sommar

Sommaren består inte bara av de vanliga majortävlingarna – de är dessutom ihoptryckta i år – och OS, det är även ett Ryder Cup i september.

Besöket i Sverige lär därmed bli det sista på ett tag.

– Fram till och med Ryder Cup har jag inte mer än en vecka ledigt någon gång från och med nu. Så det blir mycket golf, mycket resande. Kanske den mest hektiska golfsommaren i min karriär. Det gäller att vara på tårna. Jag kommer från en vecka då vi inte riktigt varit på hugget. Detta är första veckan för mig på en riktigt intensiv och viktig sommar. Det är läge att tagga till och försöka göra en bra tävling här på Bro Hof.

Särspelsförlust

Det har faktiskt bara blivit ett besök tidigare på Bro Hof. De två senaste åren har Stenson varit med i toppstriden fram tills energin tagit slut, men då spelades tävlingen på PGA National i Skåne.

2011 dök han upp på Bro Hof, men missade kvalgränsen.

– Det blev lite kortare vistelse än planerat då. Så jag har bara spelat 3,5 varv här tidigare. Kommer inte ihåg varenda ondulering på greenerna, det kan jag erkänna. Men det är en tävling jag vill vinna. Det sved mycket 2005 att inte vinna särspelet mot Mark Hensby. Det hade varit trevligt att få namnet på trofén här.

Tävlingen inleds på torsdag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset