Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Påstått band mellan torpedattentat

Nya uppseendeväckande uppgifter kan tyda på ett samband mellan mordförsöket på en exiluzbekisk imam i Strömsund 2012 och planer på att mörda flera uzbekiska oppositionella i Turkiet i fjol.

Uppgifterna framkom i Östersunds tingsrätt på torsdagen. Där pågår rättegång mot en 37-årig man som åklagaren anser försökte mörda regimkritikern Obid Nazarov 2012 på uppdrag av diktaturen Uzbekistan.

– Vi fick fram uppgifterna i natt om att NN (den misstänktes förmodade uppdragsgivare) också figurerar som misstänkt i attentatsplaner mot en grupp uzbekiska oppositionella i Turkiet i december, säger Johan Rainer, målsägarbiträde som företräder imamen och hans son i rätten, till TT.

Rainer visade i rätten upp ett passfoto som imamens son David Nazarov hävdar kommer från den turkiska utredningen. Den misstänkte bekräftade att det var hans vän på bilden, rapporterar Östersunds-Posten på nätet.

Dödslista över uzbeker

Om mannens roll bekräftas innebär det en personkoppling mellan Strömsundsdådet och ett annat känt fall där den uzbekiska säkerhetstjänsten misstänks ha velat undanröja oppositionella i utlandet.

I december 2014 sköts den uzbekiske regimkritiske imamen Mirzagolib Chamidov ihjäl i Istanbul. En grupp med bland andra uzbeker rapporteras ha gripits och ska ha haft en dödslista över oppositionella uzbeker. En av dem var ledaren för rörelsen PMU, Muhammad Salih, som Nazarov stödde. En annan PMU-ledare sköts ihjäl i Ryssland 2011.

Den misstänkte i Strömsundsfallet berättade också i rätten att han och hans vän i Moskva fälldes för vapenbrott, sedan vännen bett honom förvara vapen i sitt garage.

Falsk mordfilm

Den 37-årige uzbeken nekar till mordförsöket på Nazarov, men har i förhör sagt att hans familj i Uzbekistan kan råka illa ut om han berättar allt. Mannen medger att han lokaliserat och filmat Nazarov i Strömsund på uppdrag av sin vän i Moskva.

På torsdagen hävdade 37-åringen att när han skulle släppas ur ryskt fängelse, fick han besök av några från den ryska säkerhetstjänsten som påstod att hans vän ville att de skulle döda honom. De spelade då i stället in en film på "mordet" för att övertyga beställaren att det hade utförts.

– De hade ett filmteam och en sminkös och en som skulle föreställa en lönnmördare, sade 37-åringen enligt Östersunds-Posten.

Rättegången avslutas på fredagen. Åklagaren väntas yrka på livstids fängelse.