Nyheter Världen

Påve riskerar hamna i nytt blåsväder

Påvens besök i Armenien riskerar att leda till nya ilskna reaktioner från Turkiet.
Påvens besök i Armenien riskerar att leda till nya ilskna reaktioner från Turkiet.

På fredag landar påve Franciskus i Armenien, där han bland annat ska besöka ett minnescenter för folkmordet på armenier i det Osmanska riket under första världskriget.Något som knappast lär ses med blida ögon av Turkiet.

När påven i april förra året sade att "århundradets första folkmord drabbade det armeniska folket" ledde det till kraftiga reaktioner från Ankara, som arbetar aktivt för att massakrerna inte ska benämnas som folkmord.

Turkiet kallade hem sin ambassadör till Vatikanen och president Recep Tayyip Erdogan uppmanade påven att inte "upprepa detta misstag".

Något som kan bli svårt att undvika, eftersom påve Franciskus under lördagen ska träffa ättlingar till offren vid ett minnescenter för folkmordet, enligt en talesperson för Vatikanen.

– Om han repeterar det han sa förra året och gör ett nytt starkt uttalande, kommer Turkiet att reagera, säger den turkiske statsvetaren Aybars Görgülü till National Catholic Reporter.

Turkiet står även på Azerbajdzjans sida i konflikten om utbrytarregionen Nagorno-Karabach, där en majoritet av befolkningen är armenier. Inför påvebesöket i regionen har dock presidenterna för Armenien och Azerbajdzjan sagt sig redo att hitta en fredlig lösning på den segdragna konflikten, rapporterar Vatikanradion.

Mindre än en tiondel av Armeniens 3,3 miljoner invånare är katoliker.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset