Nyheter Världen

Påven bad urbefolkning om förlåtelse

Påve Franciskus i San Cristóbal de las Casas i Mexiko.
Påve Franciskus i San Cristóbal de las Casas i Mexiko.

Påve Franciskus bad Mexikos ursprungsbefolkning om förlåtelse för hur de har behandlats av majoritetsbefolkningen vid en utomhusmässa i den fattiga delstaten Chiapas på måndagen.

– Vid många tillfällen har ert folk missförståtts och utestängts från samhället på ett organiserat och systematiskt sätt, sade den 79-årige påven, som inledde sitt tal med en fras på ett regionalt språk. Deltagare ledde bibliska läsningar och psalmsång på språk som chol, tzotzil och tzeltal.

Tiotusentals människor slöt upp i San Cristóbal de las Casas, i sydöstra Mexiko, där påve Franciskus väntades presentera ett dekret från Vatikanen om att tillåta att katolska mässor hålls på ursprungsspråk.

Mässan var en del av påvens fem dagar långa besök i landet där han även berört ämnen som fattigdom, migration och korruption.

Tidigare under dagen besökte han Mexico City-förorten Ecatepec, där han uppmanade mexikanerna att bygga ett land fritt från våld.

– Bröder och systrar, låt oss minnas detta: Man kan inte tala med djävulen. Man kan inte tala med honom för han kommer alltid att förgöra oss. Bara Guds ord kan förgöra honom, sade påven.

Brottstyngda Ecatepec, med 1,6 miljoner invånare, har nyligen bland annat drabbats av en våg av kvinnomord.