Nyheter Världen

Påven deltar i katolskt Woodstock

Världsungdomsdagen i Krakow inleddes med en mässa i tisdags.
Världsungdomsdagen i Krakow inleddes med en mässa i tisdags.

Det har liknats vid den katolska motsvarigheten till den legendariska Woodstockfestivalen. Nu får ungdomarna som deltar i den internationella Världsungdomsdagen i Polen sällskap av den 79-åriga påven Franciskus.

Hundratusentals unga katoliker har tagit sig till Krakow för att delta i det veckolånga mötet. Men festligheterna överskuggas av det brutala mordet på en katolsk präst i Frankrike i tisdags. Dådet, som jihadistgruppen IS tagit på sig, har också ökat oron för säkerheten vid evenemanget.

Påve Franciskus, som uttryckt sorg över mordet i kyrkan i Saint-Étienne-du-Rouvray, anländer till Krakow på onsdagen. Det blir hans första påvliga besök i Polen – där han står i skuggan av sin polske föregångare Johannes Paulus II, som har en närmast kultliknande status i landet.

"Illa till mods"

Den frispråkige Franciskus, som jobbar för att förnya den katolska kyrkan, kommer också till ett land som fortfarande värnar konservativa katolska traditioner och där de politiska ledarna stängt dörren för människor på flykt från Mellanöstern och Afrika.

– Kyrkan är lite illa till mods över detta besök. Å ena sidan vill den använda besöket för att stärka sin betydelse. Å andra sidan är den orolig eftersom Franciskus attityd skiljer sig radikalt från den polska kyrkans ledare, säger religionsfilosofen Zbigniew Mikolejko till The New York Times.

Påve Franciskus besök varar i fem dagar och förutom att träffa ungdomar ska han bland annat besöka det före detta förintelselägret Auschwitz–Birkenau och möta president Andrzej Duda.

Stort säkerhetspådrag

Vissa evenemang på Världsungdomsdagen väntas locka över en miljon människor och polska myndigheter har arbetat hårt för att stärka säkerheten. Över 40 000 människor har till uppgift att skydda påven och evenemanget från eventuella attacker.

Hotnivån har dock inte höjts efter dådet i Frankrike, uppger en talesperson för polisen för nyhetsbyrån Reuters.

Czarek Sokolowski/AP/TT
Hundratusentals unga katoliker från hela världen har samlats i Krakow. Nu får de sällskap av påve Franciskus.
Amel Emric/AP/TT
Katolska pilgrimer i det före detta förintelselägret Auschwitz–Birkenau. Dit ska också påve Franciskus under sitt besök.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset