Nyheter Ekonomi Världen

Påven hyllar Uganda under Afrikaresa

Påven Franciskus hyllade på fredagen Uganda för landets "enastående" flyktingmottagning under sitt andra stopp på sin Afrikaresa. Grannlandet Kenyas rika elit fick däremot en känga av påven.

– Här i Östafrika, har Uganda visat enastående omsorg för att välkomna flyktingar, möjliggöra för dem att återuppbygga sina liv i trygghet med en känsla av värdighet, sade påven strax efter att han anlänt till staden Entebbe i centrala Uganda under fredagseftermiddagen.

Siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR visar att Uganda tagit emot en halv miljon människor som de flesta har flytt undan konflikter och våld i grannländerna Kongo-Kinshasa och Sydsudan.

Påven Franciskus passade på att ge en rejäl känga till Kenyas rika elit, när han på fredagsmorgonen besökte den fattiga kåkstaden Kangemi i huvudstaden Nairobi.

– Dessa sår är orsakade av minoriteter som klamrar sig fast vid makten, som själviskt slösar medan en växande majoritet tvingas fly till övergivna, smutsiga och nedgångna områden i utkanten, sade det 78-årige överhuvudet för katolska kyrkan.

Franciskus avslutar sin sex daga långa Afrikaresa i konfliktdrabbade Centralafrikanska republiken.

Ben Curtis/AP/TT