Nyheter Världen

Påven: Medelhavet är korset

Påven lade sig på golvet för att markera Jesu lidande i en tidigare mässa på fredagen.
Påven lade sig på golvet för att markera Jesu lidande i en tidigare mässa på fredagen.

Påve Franciskus levererade en passionerad predikan under en bön på långfredagen, där han i en referens till förolyckade flyktingar utnämnde europeiska hav till dagens Jesu kors, "omättliga kyrkogårdar" som speglar människornas "bedövade samveten".

Såväl vapenhandlare som fundamentalister, pedofiler inom kyrkan som religiösa förtryckare hamnade i den argentinske 79-åringens sikte den dag som i kristen tradition ofta förknippas med lidande och människans ansvar.

De som saluför vapen "fyller krigets kittel" med blod, och terrorister, som de i veckan i Bryssel, "smädar Guds namn", förklarade den katolska kyrkans överhuvud i Rom.

Franciskus vände även blicken närmare de tiotusentals troende på plats i Colosseum. "Vårt egoistiska och hycklande samhälle" vänder ryggen till de äldre och funktionshindrade, sade han och framkallade bilden av utsatta barn som enbart möter "många Pilatusar som tvår sina händer" – vilket syftar på den romerske ståthållare som anses ha avsagt sig ansvaret för korsfästelsen.

Kyrkans efterhängsna problem med präster som begår pedofili och organisationens försök att skydda förövare hamnade också i fokus. Han fördömde de "otrogna ministrar" som berövar oskyldiga deras värdighet istället för att "avkläda sig själva sina fåfänga ambitioner".