Nyheter Världen

Påven till världen: Visa mänsklighet

Påve Fransiscus har nu landat på den grekiska ön Lesbos.
Påve Fransiscus har nu landat på den grekiska ön Lesbos.

Påve Franciskus försökte i ett tal till migranterna på den grekiska ön Lesbos ingjuta en gnutta hopp. Han vädjade också till omvärlden om förståelse:– Migranterna är inte siffror, utan människor med ansikten, namn och egna historier sade påven.

Påven landade i förmiddags på Lesbos dit han rest för att visa sitt stöd för de hundratusentals migranter som kommit till Europa de senaste åren.

I sitt tal till migranterna, som är strandade på Lesbos, underströk påven Franciskus att de inte är ensamma i sin svåra situation. Han manade också världen att visa "gemensam mänsklighet" under flyktingkrisen.

– Ni är inte ensamma … förlora inte hoppet, sade påven till migranterna enligt AFP. Däremot kommenterade han inte uppgifterna om att han ska öppna dörrarna i Vatikanen för flyktingar.

Tre familjer

Enligt en källa handlar det om flyktingar i "utsatta grupper", som kom till Lesbos före EU:s kontroversiella flyktinguppgörelse med Turkiet. Det statliga tv-bolaget ERT rapporterade att det rör sig om tre familjer som för närvarande finns i lägret Kara Tepe, som valts ut genom lottning.

Under det fem timmar långa besöket på Lesbos ska påven även äta lunch med en handfull asylsökande och besöka ett mottagningsläger. Människorättsgrupper har beskrivit lägren som "fängelselika".

På sin resa träffar påven också patriark Bartholomeus, den östortodoxa kristendomens ekumeniske ledare, och Greklands premiärminister Alexis Tsipras. De båda religiösa ledarna är eniga om att EU borde upphöra med att skilja på asylsökande och ekonomiska migranter.

– Vi ska till en kyrkogård, havet. Så många människor som aldrig kom fram, sade påven under resan till Lesbos med syftning på alla dem som drunknat i Medelhavet under flykten.

Träffade Sanders

Påven har hittills inte berört uppgifterna om att han i går träffade den amerikanske senatorn och presidentaspiranten Bernie Sanders samt dennes hustru, som Reuters rapporterat om med universitetsprofessorn Jeffrey Sachs som uppgiftslämnare. Columbiaprofessorn deltog i samma möte som var oplanerat, och påven talade med makarna Sanders och Sachs i kring fem minuter.

Senare bekräftade Sanders uppgifterna, enligt AFP.

– Jag är inte katolik, men det finns en utstrålning kring honom (påven). Det var underbart att träffa honom, sade Sanders till ABC news.

Petros Giannakouris/AP/TT
Tusentals har dött på sin väg till Europa. Arkivbild.

Läs också