Nyheter Världen

Påven tog upp folkmord i Armenien

Påve Franciskus tillsammans med Armeniens president Sezj Sarkisian och den armenisk-ortodoxa kyrkans överhuvud Karekin II.
Påve Franciskus tillsammans med Armeniens president Sezj Sarkisian och den armenisk-ortodoxa kyrkans överhuvud Karekin II.

Vid påve Franciskus besök i Armenien på fredagen använde han återigen benämningen folkmord för att beskriva massmorden på kristna minoriteter i Osmanska riket för hundra år sedan.

Uttalandet tros reta upp Turkiet, som reagerade med kraft och kallade hem sin ambassadör i Vatikanen när påven sist använde begreppet för ett drygt år sedan.

– Den här tragedin, det här folkmordet, har tyvärr märkt ut startpunkten för det senaste århundradets sorgliga rad av jättelika katastrofer, sade påve Franciskus vid ett möte med president Serzj Sarkisian i huvudstaden Jerevan.

Folkmordet i det Osmanska riket under första världskriget benämns ofta som Armeniska folkmordet eller, av framförallt assyrier och syrianer, som Seyfo. Omkring en miljon armenier mördades. Men även hundratusentals människor ur andra kristna minoriteter, som assyrier, syrianer, kaldéer och greker, mördades.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset