Nyheter Världen

Påven vill modernisera kyrkan

Påve Franciskus. Arkivbild.
Påve Franciskus. Arkivbild.

Påve Franciskus vill modernisera den katolska kyrkan – men homosexualitet förbjuds fortfarande. Det framgår av nya riktlinjer för världens mer än en miljard katoliker.

Franciskus presenterade i dag det 200-sidiga dokumentet "Kärlek i familjen" efter att han stött och blött frågorna med världens biskopar under två år. Den katolska doktrinen förändras inte, men däremot lämnas en öppning för biskoparna att tolka riktlinjerna utifrån den kultur de verkar i, rapporterar BBC.

Dokumentet som den 79-årige Franciskus presenterar tar upp frågor om skilsmässa, preventivmedel och barn. Bland annat ska synen på par som lever i samboförhållanden bli mindre fördömande, och personer som gifter om sig ska inte stötas ut ur kyrkan, utan istället få känna sig delaktiga, skriver nyhetsbyrån AFP.

Däremot förblir synen på homosexualitet lika otillåtande som tidigare – och Franciskus kritiserar biståndsorganisationer som villkorar bistånd till länder utifrån om homosexuella tillåts gifta sig eller inte. Påven understryker dock att homosexuella inte ska utsättas för "orättvis diskriminering".

Den inflytelserika tyska kardinalen Walter Kasper tror att dokumentet kommer att leda till en ny epok för katolicismen. Samtidigt finns starka konservativa krafter som inte vill att kyrkan liberaliseras.