Nyheter Ekonomi Världen

Påvlig Fiat gick för 700 000

Påven Franciskus vinkar från baksätet under USA-besöket i fjol. Arkivbild.
Påven Franciskus vinkar från baksätet under USA-besöket i fjol. Arkivbild.

En bil som välsignats av påvens närvaro blir uppenbarligen något alldeles extra. Nu har en Fiat 500L som påve Franciskus färdats i sålts på auktion för 82 000 dollar (cirka 700 000 kronor), mer än fyra gånger så mycket som modellen kostar ny i USA.

Försäljningen i samband med bilmässan Philadelphia Auto Show var ett välgörenhetsjippo, och intäkterna ska gå till olika katolska organisationer.

– Detta otroliga auktionsresultat gör att vi kan sprida påven Franciskus budskap om kärlek och omsorg på ett konkret sätt, genom stöd till välgörenhetsarbete i stiftet, säger John McIntyre, biträdande biskop i Philadelphia.

Då behåller ändå kyrkan en av de två 500L – en större version av den uppdaterade klassikern Fiat 500 – som Franciskus använde i Philadelphia vid besöket i fjol. Den bilen ställs ut på mässan.

Påvars mest kända färdsätt är ju annars specialbyggda "påvemobiler", som finns lite varstans i världen. Därför blir påvebilar som säljs mycket eftertraktade. En VW Golf som ägts av kardinal Joseph Ratzinger, sedermera påve Benedictus XVI, såldes 2005 i Tyskland för 189 000 euro (då cirka 1,7 miljoner kronor).