Nyheter Sverige

Palmegruppen snart utan utredare

Spaningsledaren Dag Andersson, förundersökningsledare Kerstin Skarp och chefen för Palmegruppen Hans Melander hoppas på en lösning.
Spaningsledaren Dag Andersson, förundersökningsledare Kerstin Skarp och chefen för Palmegruppen Hans Melander hoppas på en lösning.

30 år har gått men polisen har fortfarande hopp om att lösa mordet på Olof Palme.Men utredarna kämpar mot tiden – vittnen glömmer och nyckelpersoner dör.Även Palmegruppen åldras. Om fyra månader har alla utredare gått i pension, men inga ersättare har rekryterats.

På söndag är det 30 år sedan skotten föll på Sveavägen, men mordet är långt ifrån att nå en lösning.

– Jag skulle ljuga om jag sa att vi hade ett direkt huvudspår, säger förundersökningsledare Kerstin Skarp, vice riksåklagare.

Polisutredningen beskrivs som världens största. I Palmegruppens databas finns 87 318 persondokument. 10 225 personer har förhörts. 133 personer har erkänt – samtliga har avförts.

Fantombilden avfärdas

Stora mängder tips som kommit in har visat sig vara värdelösa. Över 8 000 av dem beror på den fantombild som polisen presenterade kort efter mordet, som dagens utredare menar inte föreställer mördaren.

– Det har varit en stor belastning för utredningen, säger Palmegruppens chef Hans Melander.

Hans Melander vågar inte säga om mordet kommer att lösas.

– Det är min förhoppning och målsättning. Men jag är inte beredd att avge några löften.

TT: Hur ser chanserna ut?

– Vi kan bara konstatera att tiden inte arbetar för oss. Folk minns saker sämre ju längre tiden går. Platser förändras, byggnader som fanns kanske är rivna i dag. Den krassa verkligheten är att folk börjar dö ut. Många av de vi skulle vilja arbeta vidare med finns inte bland oss längre. Möjligheterna minskar ju mer tiden går, säger Hans Melander.

Vädjar om nya tips

En person som avlidit, men som utredarna ändå vill ha tips om, är en man som hade licens på en revolver som polisen ville provskjuta, men som undvek att lämna in den för undersökning. När utredarna väl fick tag i honom sa han att han väntat på polisen – men att han sålt revolvern till en okänd person.

Mannen, som bodde i närheten av mordplatsen, hade gjort en miljonvinst på travet men förlorat stora delar av den på aktieaffärer, vilket han påstod berodde på Palmes politik.

– Hans beteende och hans uttalanden om Palme gör att han blir mer intressant än vissa andra. Vi vill kunna kontrollera vapnet och att personer som kan berätta lite mer om honom hör av sig, säger spaningsledaren Dag Andersson.

Ett annat spår som utredarna nystar i är det så kallade Sydafrikaspåret där utredarna vill ha uppgifter om två män som syns i ett nyhetsinslag från Arlanda dagen efter mordet.

Men mycket kraft ägnas åt att spåra mordvapnet.

– Det är en påtaglig väg framåt eftersom kulorna är de enda tekniska spår som finns i princip, säger Hans Melander.

Christer Pettersson dömdes för mordet i tingsrätten, men friades i hovrätten. Många anser att mordet är polisiärt uppklarat, men förundersökningsledaren, som själv försökte få Pettersson åtalad på nytt, menar att det är tvärtom och påpekar att Pettersson är den enda i landet som domstol slagit fast är oskyldig.

– Jag är inte så mycket för uttrycket polisiärt uppklarat. Det ska finnas en fällande dom innan jag anser att något är löst, säger Kerstin Skarp.

Utredningen riskerar stanna

Spaningsledaren Dag Andersson beskriver utredningen som mycket aktiv, men snart finns risk att den står helt still.

Samtliga tre utredare pensioneras inom fyra månader. Spaningsledaren fyller 65 om två år, men funderar på att gå i förtid.

– Jag hoppas att man vill satsa på nya utredare så att det inte blir att man bara sitter och hanterar pappersmängderna som kommer in. Om man ska nå ett resultat måste man aktivt utreda, säger Dag Andersson.

Hans Melander har skrivit platsannonser för att rekrytera nya utredare, men de har inte gått ut inom polisen än.

– Det är ett stort dilemma. Jag är i ett skriande behov av personal, säger han.

Förundersökningsledaren Kerstin Skarp är oroad över övergången.

– Jag har kontakt med polisen för att försöka föra fram vad förundersökningen har intresse av, nämligen att det finns poliser.

Även Skarp, som jobbat med utredningen sedan 1997, förbereder sin pension.

– Jag är till åren kommen. Någon gång måste jag fasa ut mig själv och fasa in någon annan. Det är något som tar lite tid, säger Kerstin Skarp.

Björn Larsson Ask/TT
På söndag är det 30 år sedan statsminister Olof Palme mördades.