Teknik Nöje Nyheter Ekonomi

Pampig ceremoni inledde årets fest

En glad Svetlana Aleksijevitj tar emot sitt Nobelpris i litteratur.
En glad Svetlana Aleksijevitj tar emot sitt Nobelpris i litteratur.

Nobelprisutdelningen blev som vanligt en föreställning med mycket pompa och ståt. Utanför Konserthuset var polisens bevakning påtaglig.

Det var verkligen skilda världar mellan utsidan och insidan av Konserthuset vid Hötorget i Stockholm på torsdagseftermiddagen.

Ceremonin omgärdades av en stor säkerhetsinsats. Något som inte är så konstigt med terrorattackerna i Paris i färskt minne och att hotnivån i Sverige bedöms vara den högsta någonsin.

Inne i Konserthuset däremot fick gästerna fick uppleva en pampig prisutdelning i en sal smyckad med blomsterdekorationer som skulle skapa vårkänslor.

Och de fick också se en svensk pristagare. Tomas Lindstrand var en av de tre som delade på kemipriset.

Kvällens kanske längsta applåder fick de två kvinnliga pristagarna, medicinpristagaren Tu Youyou och litteraturpristagaren Svetlana Aleksijevitj.

Festligheterna brukar också vara en högtidsstund för alla som tycker om kungliga klänningar. I år hade drottning Silvia valt en sprakande röd klänning, medan kronprinsessan Victoria bar en lila med en capeliknande topp i genomskinligt siden.

En lite konstig tradition kring prisceremonin fortsätter att leva vidare. Även i år ska en naken man lyckats ta sig till Hötorget där han greps. Tidigare nakendemonstrationer har varit i protest mot Kinas regim, det är oklart om denna var det också.