Nöje Nyheter Ekonomi

Panamaläcka kan avslöja konsthärva

Panamaläckan kan ge svar i en utdragen rättsprocess, som handlar om ett verk av Amedeo Modigliani. Arkivbild.
Panamaläckan kan ge svar i en utdragen rättsprocess, som handlar om ett verk av Amedeo Modigliani. Arkivbild.

Panamadokumenten kan komma att lösa en stor konstkonflikt, skriver SVT:s "Kulturnyheterna". Den historiskt stora läckan ska ha avslöjat att den brittiska konsthandlarfamiljen Nahmad äger företaget International Art Center, vilket de har påstått att de inte gör.

Företaget International Art Center kan nu kopplas nu till advokatfirman Mossack Fonseca i Panama sedan 20 år tillbaka och familjen Nahmad har haft ett brevlådeföretag i landet sedan 1995, enligt SVT.

I en utdragen rättsprocess har familjen Stettiners försökt få tillbaka en Amedeo Modigliani-tavla, värd över 200 miljoner kronor, som ska ha stulits under andra världskriget. Konsthandlaren Helly Nahmad, vars New York-galleri visade tavlan under flera år, ska ha stannat upp rättsprocessen då han hävdat att tavlan inte ägs av hans galleri, utan av företaget International Art Center – som han inte har att göra med.

Men nu uppges det internationella journalistnärverket ICIJ ha avslöjat att International Art Center ägs av familjen Nahmad, med Hellys pappa David i spetsen.

Dessutom ska Fonseca ha hjälpt Nahmad-släkten och International Art Center att genomföra transaktioner från köp av verk från konstnärer som Warhol och Van Gogh.

– Det är sensationellt att man döljer ägandeskapet och på så sätt förhindrar återlämnandet av naziplundrad konst och att det också sker i amerikanska domstolar, säger Anders Rydell, författare av boken "Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter", till SVT.

Läs också