Nyheter Sverige

Par häktades för människohandel

Ett bulgariskt par har häktats för människohandel för tiggeri. De misstänks ha rövat bort en 15-årig flicka från hennes familj och tvingat henne tigga i Nyköping. Arkivbild.
Ett bulgariskt par har häktats för människohandel för tiggeri. De misstänks ha rövat bort en 15-årig flicka från hennes familj och tvingat henne tigga i Nyköping. Arkivbild.

Ett par har häktats för människohandel. De misstänks ha rövat bort en flicka och tvingat henne tigga i Nyköping.– Jag har goda förhoppningar om att väcka åtal, säger åklagare Katarina Folestad till TT.

Det var i fredags förmiddag som polisen larmades till en butik i Nyköping. Utanför satt en gråtande bulgarisk 15-årig flicka, som hade blivit slagen av en man hon kallade sin "chef".

– Hon säger sig ha blivit bortrövad från sin familj och tvingad till att tigga, säger åklagare Katarina Folestad till TT.

Flickan har befunnit sig i landet ett par månader. Hon är för tillfället omhändertagen av sociala myndigheter eftersom hennes föräldrar inte har gått att få tag i.

Det bulgariska paret och deras 16-årige son, samt kvinnans 50-årige bror, anhölls kort efter händelsen. Men deras son släpptes samma dag på grund av sin ringa ålder.

– Kvinnans bror har också försatts på fri fot. Men vi har en mängd utredningsåtgärder som vi ska vidta innan misstankarna mot honom kan avskrivas.

Mannen och kvinnan, som är mellan 35 och 40 år gamla, är misstänkta på sannolika skäl för människohandel för tiggeri – men nekar till brott.

– De påstår att de inte har tvingat flickan att tigga. Det har varit frivilligt och med hennes föräldrars medgivande. De säger att det också finns något slags släktskap mellan dem och flickan, vilket hon säger inte är sant. Men vi har iakttagelser av ett vittne som ger visst stöd till det flickan har berättat, säger Katarina Folestad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset