Sport

Para-bossen: "Redovisa finanserna"

Philip Craven, ordförande i Internationella paralympiska kommittén, pratar med paraidrottare i basket. Arkivbild.
Philip Craven, ordförande i Internationella paralympiska kommittén, pratar med paraidrottare i basket. Arkivbild.

Om Paralympics inte får ett tillskott av pengar kommer det att påverka de aktiva."Det är det sista vi vill", säger Philip Craven, ordförande i Internationella paralympiska kommittén (IPK).

Kostnaden för att genomföra OS och Paralympics i Rio de Janeiro blev dubbelt så stor som beräknat, cirka 40 miljarder kronor. För att ha råd att fixa till de sista detaljerna inför OS tog Rio-organisationen pengar från Paralympics, uppger sajten Insidethegames.

Rio de Janeiros borgmästare Eduardo Paes har lovat IPK att bidra med 450 miljoner kronor till Paralympics. Men det kan stoppas på grund av ett domstolsbeslut som innebär att det är förbjudet att föra över offentliga medel till OS och Paralympics om inte alla finansiella uppgifter offentliggörs.

Därför vädjar IPK-ordföranden Philip Craven till OS- och Paralympicsarrangören.

"Den enklaste och lättaste vägen vore om Rios organisationskommitté är öppen och transparent med sina finansiella uppgifter", säger Craven i ett pressmeddelande.

"Kommer det inte in några pengar påverkar det servicen till de aktiva. Det är det sista vi vill."

Craven säger också att Rios organisationskommitté har lovat att göra den första utbetalningen av resebonusen till de nationella paralympiska kommittéerna i slutet av månaden.

"Gör de inte det kommer ett antal länder ha någon möjlighet att komma hit", säger Craven.

Den svenska truppens resor påverkas inte, de är redan förbetalda.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset